Tuintips juli

Tuintips juli

Het is hoogzomer en we zijn zoveel mogelijk buiten, om te zonnebaden, te barbecueën en ontspannen te genieten van de bloemen, bijen, vlinders en van de vogels die een slokje komen nemen uit de drinkschaal of er enthousiast spetterend in badderen. Steek af en toe de handen uit de mouwen om ervoor te zorgen dat de tuin nog zo lang mogelijk mooi en fleurig blijft.

Tuinklussen in juli

 • Geef borders en het gazon liever om de paar dagen veel water dan elke dag een beetje. Potten, kuipen en hangmanden hebben bij zonnig en warm weer elke dag wel een slokje water nodig. Geef bij voorkeur ’s ochtends vroeg of in de avonduren water, want midden op de dag verdampt het snel.
 • Zet voor de tuinoppas die water komt geven als u op vakantie bent alle bloempotten en -bakken bij elkaar, om het werk te vergemakkelijken.
 • Bemest de borders, potplanten, moestuin en het gazon regelmatig. Geef gladiolen en dahlia’s bloembollenmest en de rozen speciale rozenmest.
 • Maai het gazon niet te kort om verbranding door de zon te voorkomen. Strooi het maaisel, als het niet te lang en droog is, uit over het gras of in de borders. Dit houdt de grond langer vochtig, belemmert de groei van onkruid en voedt de grond wanneer het vergaat. Staat er een kinderbadje op het gazon? Verplaats dit om de paar dagen om bruine plekken in het gras te voorkomen.
 • Knip of nijp uitgebloeide bloemen weg bij doorbloeiende (pot)planten, zoals rozen, dahlia’s en potgeraniums (Pelargoniums), zodat deze langer doorbloeien.
 • Snoei lange ranken van de blauweregen (Wisteria) weg als deze is uitgebloeid.
 • Knip blad weg boven de jonge trossen van de druif.
 • Zaai tweejarigen, zoals judaspenning, vingerhoedskruid en stokroos.
 • Verzamel zaad van uitgebloeide planten en eenjarigen.
 • Vanaf half juli kun je stekken nemen van struiken als hortensia, laurierkers (Prunus laurocerasus), kardinaalsmuts (Euonymus), broodboom (Aucuba) en Skimmia.
 • Plant eens wat bollen van de herfststijloos (Colchium) voor extra kleur in het najaar.
 • Ga luizen te lijf met een harde waterstraal of verwijder ze met de hand(schoen).
 • Leg een steen aan de zonnige kant van de vijver. Kikkers, andere koudbloedige dieren en ook vlinders kunnen zich daarop opwarmen. Vul de vijver regelmatig bij, verwijder wier en algen en dun waterlelies uit als de bladeren niet meer plat op het water kunnen liggen. Houd eenderde van het wateroppervlak vrij van planten.
 • Vul het water in de vogeldrinkschaal regelmatig bij.
 • Blijf onkruid wieden.

En geniet van de zomer!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Groen boeket uit eigen tuin

Eerder schreven we op deze site over snijbloemen uit eigen tuin en het maken van een pluktuin of speciaal bloemenbed. Maar een boeket is natuurlijk niet compleet zonder groen blad, frivole siergrassprieten of bessentakken. Pak een schaar en ga je tuin in of kijk eens in ons tuincentrum naar planten, siergrassen en struiken die mooi groen voor in een vaas – en uiteraard ook in de tuin – bieden.

Lees meer...
Vakantietips voor de tuin

De eerste mensen zijn al vertrokken naar het zonnige Zuiden of exotische oorden, voor een heerlijke zomervakantie. Als je na je vakantie weer thuiskomt wil je natuurlijk liever niet een zieltogende tuin aantreffen, met verdroogde planten, een verpieterd gazon of een oerwoud van onkruid. Met deze 10 tuintips voorkom je dat!

Lees meer...
Maak een pluktuin of bloemenborder

In Engeland hebben veel mensen een hoek of bloembed in hun tuin gereserveerd voor bloemen waarmee ze zelf de mooiste boeketten kunnen maken. Waarom doen wij dat eigenlijk niet? Een fleurige pluktuin is makkelijk te realiseren en je bespaart er een hoop kosten bij de bloemist mee!

Lees meer...
Zomerse moestuinklussen

Het is zomer en je kunt nu heerlijk lang lekker buiten zijn. Tussen het luieren in de tuin of op het balkon door kun je een paar klusjes doen om ervoor te zorgen dat je optimaal kunt genieten van een rijke oogst van eigen bodem. Of je nu een heuse moestuin of een eetbare tuin, border of bak met groenten, kruiden of fruit hebt.

Lees meer...