Ultraviolet is het nieuwe groen

Ultraviolet is het nieuwe groen

Elk jaar verklaart de toonaangevende kleurenspecialist Pantone een bepaalde tint ‘kleur van het jaar’. In 2018 is dat…. ultraviolet! Interieur- en modestylisten laten zich hierdoor leiden, maar we kunnen er ook inspiratie uit halen voor onze kamer- en tuinplanten.

Ultraviolet in huis en (moes)tuin

Ultraviolet is een mix van paars en blauw. In huis en tuin combineert de kleur mooi met groen, geel, grijs en wit en met hout en glanzend goud, messing en zilver. Wil je een knallend effect, combineer ultraviolet dan met rood.
Er zijn veel planten en zelfs groenten en kruiden met violetkleurige bloemen of bladeren. Hieronder een selectie.

Groenten & kruiden

Artisjok, kardoen, ‘rode’ kool, bieslook, rozemarijn en pepermunt (Mentha piperita)

Tuinplanten

  • Verbena hastata is een vaste plant met een kort leven, maar zaait zichzelf rijkelijk uit
  • De klokjesbloem Campanula lactiflora ‘Prichard’s Variety’ is een echte blikvanger
  • Er zijn veel clematissen die violet bloeien, van licht tot donker, zoals clematis ‘Exciting’, ‘Mrs. Cholmondeley’, ‘Etoile de Malicorne’ en natuurlijk ‘Etoile Violette’ en ‘Violet Purple’
  • Rozen zijn lang niet altijd roze of rood, neem bijvoorbeeld de sterke klimroos ‘Indigoletta’, de zoetgeurende enkelbloemige roos ‘Escapade’ en de eveneens geurende ‘Rhapsody in Blue’
  • Kijk ook eens bij de geraniums in ons tuincentrum in Den Haag. Er zijn verschillende soorten die paarsblauw bloeien, zoals Geranium sylvaticum ‘Mayflower’, Geranium sanguineum ‘Vision Violet’ en Geranium himalayense 'Baby Blue' en Geranium pratense ‘Midnight Reiter’
  • Ook onder de sieruien vind je violetkleurige sterren, zoals Allium christophii en Allium schubertii. Sieruien zijn bollen die je in het najaar plant
  • De grijsbladige ezelsoor Stachys byzantina krijgt heel kleine violetkleurige bloemen
  • Voor in zure grond: de rododendron ‘Violetta’, die uitbundig bloeit en twee tot drie meter breed kan worden

Kamerplanten

Voor de ultraviolet bloeiende soorten heb je onder andere de keuze uit orchideeën, bromelia’s, flamingoplanten (Anthurium), cactussen en kalanchoës. Je kunt in ons tuincentrum in Den Haag echter ook kijken naar kamerplanten die een violetkleurige bladtekening hebben, zoals de siernetel (Plectranthus scutellarioides), diverse begoniasoorten en de mozaïekplant (Fittonia albivensis).

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Lente in de bol

Het voorjaar lijkt nog heel ver weg. Toch kon je tijdens de kerst al bossen tulpen kopen en verschenen de eerste potjes met hyacinten in de verkoop. De kwekers lijken ons elk jaar steeds vroeger blij te kunnen maken met bolletjes op pot. En het nieuwe tulpenseizoen begint ook alweer op 19 januari, met een feestelijk evenement op de Dam in Amsterdam.

Lees meer...
Kerstboom eruit, kamerplant erin!

Nu de feestdagen alweer achter ons liggen en de kerstversieringen opgeborgen zijn is het opeens een stuk minder sfeervol in huis, en het grauwe weer doet je humeur ook geen goed. Fleur jezelf op met een kamerplant als blikvanger. In ons tuincentrum in heb je ruime keuze, voor elke smaak en elk budget.

Lees meer...
Groentrends 2019

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Wat kunnen we op groengebied verwachten in 2019, zowel in het interieur als in de tuin? Bloemenbureau Holland stelde traditiegetrouw samen met trendwatcher Aafje Nijman drie stijltrends op. Doe ideeën op en beleef alvast de nodige voorpret voor komend tuinseizoen.

Lees meer...
Kentiapalm: Woonplant van de maand januari

Begin het jaar goed met een vriendelijke palm die van top tot teen mooi groen is en ook nog eens naadloos aansluit bij de tijdgeest: nieuwe plannen, beter leven, echt thuiskomen.  

Lees meer...