Vandaag geopend van 09:30 tot 18:00

Hulp nodig? Bel ons op 070-3971173

IJs en sorbets uit eigen tuin

IJs en sorbets uit eigen tuin

Op deze site van ons tuincentrum in Den Haag gaven we al eerder culinaire tips om van te genieten tijdens je zomer in eigen tuin. Onder andere over hoe je zelf thee en ijsthee kunt maken met ingrediënten uit eigen tuin en uit de potten op je balkon of (dak)terras. Wie lust er in de zomer nu niet een lekker verkoelend ijsje of frisse sorbet? Ook die kun je zelf maken.

IJzig lekkere vruchten, bloemen en kruiden

Zelf ijs maken lijkt misschien veel gedoe, maar dat valt reuze mee, zeker wanneer je een (kleine) ijsmachine hebt. Voor het maken van een lichte, frisse sorbet zonder zuivelproducten heb je alleen een blender en een vriesvak nodig.

Voor het maken van gezond, caloriearm ijs kun je experimenteren met kwark, yoghurt en sojapudding. (Slag)room en boter zijn alleen nodig voor langer houdbaar schepijs. Voor vers gemaakt ijs dat je nog dezelfde dag opeet is dat niet nodig. Suiker hoef je ook niet per se toe te voegen. Veel vruchten zijn al zoet genoeg. Je kunt de suiker eventueel vervangen door honing, ahornsiroop of de fijngesneden blaadjes van roomse kervel of stevia.

In de ijsmix

Afhankelijk van wat je in je tuin of op je balkon hebt groeien kun je denken aan frambozen-, aardbeien- of bramenijs of ijs van citroenmelisse, munt en witte druiven. Blendeer de schoongewassen en ontpitte vruchten en zeef het mengsel indien nodig om de laatste pitten of kleine pitjes te verwijderen. Wanneer de substantie te vloeibaar is kun je nog wat appel, banaan, yoghurt of kwark toevoegen.

Je kunt ook eetbare bloemen in je ijs verwerken, zoals die van komkommerkruid, Oost-Indische kers, lavendel en salie. Of je ijs ermee decoreren. Verwijder alle steeltjes en spoel de bloemen goed schoon. Laat eerst kwark of yoghurt met eventueel een eetlepel (bloemen)honing of ahornsiroop een kwartier in de ijsmachine ronddraaien, voeg dan de bloemen toe en na nog een kwartiertje draaien kun je ervan smullen. Sommige ijsmachines zorgen er zelfs voor dat je er al na 20 in plaats van 30 minuten van kunt genieten.

Richtlijnen benodigde hoeveelheden

Voor het maken van ijs gebruik je naar smaak dezelfde of de gehalveerde hoeveelheid yoghurt, kwark of sojapudding als de hoeveelheid fruit die je tot je beschikking hebt. Gebruik voor vier personen minstens 400 gram fruit.

Voor sorbets voor vier personen heb je circa 500 gram vruchtenpuree nodig, naar smaak aangevuld met 1 eetlepel citroensap, (bloemen)honing of ahorn- of cassissiroop, een theelepel fijngesneden roomse kervel of stevia, een snufje zout of peper. 

Smakelijk(e) bladeren

Er zijn praktische en inspirerende boeken uitgegeven over het zelf maken van ijs, sorbets en ijslollly's, zoals 'IJs in elk seizoen' van de bekende tuinfotografe en -schrijfster Modeste Herwig, en 'IJs. 30 verrassende ijsrecepten' van Marleen Visser.

Verder lezen

Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Zomer in de bol met zomerbollen!

Het is maar nauwelijks lente en nu al de zomer in de bol?! Ja zeker! Ons tuincentrum in Den Haag geeft je de ins en outs over de verzorging van de meest bijzondere zomerbollen.

Lees meer...