Vandaag geopend van 09:30 tot 18:00

Hulp nodig? Bel ons op 070-3971173

Tuinplanten met zomerse geuren

Tuinplanten met zomerse geuren

Intens genieten doe je met alle zintuigen. Dus ook met je neus. Kies daarom voor tuin- en potplanten die heerlijk geuren. Er zijn planten die alleen lekker ruiken wanneer je ze aanraakt, maar ook planten en struiken die een zoete walm verspreiden die je op een paar meter afstand al kunt opsnuiven. Overdag, of juist vooral in de zwoele avonduren, wanneer je alle tijd hebt voor de nodige ontspanning in je tuin of op je Costa Balconia. Ons tuincentrum in Den Haag zet een paar toppers voor je op een rij.

Je kunt je vakantieparadijsje in eigen land nog aangenamer maken met planten die het doen lijken alsof je aan de zonovergoten Méditerranée verblijft. Daarover gaf ons tuincentrum in Den Haag al eerder inspirerende tuintips. Dat kan bijvoorbeeld ook met een luie hangmat of ligstoel, vrolijke parasol, een zwembad(je), buitendouche, nieuwe barbecue of buitenkeuken. 

Tuin- en potplanten die geuren bij aanraking

 1. Kruiden, zoals lavendel, rozemarijn, salie, tijm, citroenmelisse en munt, geuren heerlijk als je er even je vingers doorheen haalt of als je er wat vanaf knipt om een vers kopje thee te zetten of een maaltijd, salade of toetje mee op smaak te brengen. Al deze kruiden doen het ook prima in pot, op het terras of balkon. 

Extra tips: 

 • We adviseren om munt alleen in een pot of bak te planten, want in de volle grond in de tuin kan hij flink gaan woekeren. Wist je dat er trouwens ook chocolademunt, aardbeimunt en appelmunt bestaat? Kun je elke dag een ander kopje thee zetten, of een mix maken!
 • Van de wat robuustere kruidenstruikjes, zoals lavendel, rozemarijn en salie, kun je een haagje langs het pad naar de voordeur (of een ander pad waar je regelmatig loopt) maken. Wanneer je er dan met de fiets of met je benen tegenaan komt heb je meteen weer die heerlijke geur in je neus. 
 • Verzamel bloempjes van lavendel, laat ze drogen en doe ze in een linnen zakje of een schaaltje om in huis nog langer van het ontspannende lavendelparfum te kunnen genieten.
   
 1. Veel potgeraniums, zoals de bekende citroengeranium, hebben sterk geurend blad. De citroengeranium helpt je bovendien muggen op afstand te houden, dus zet een bak vol citroengeraniums in de vensterbank bij de keukendeur of hang er een aan de balkonreling.
   
 2. Het blad van de Agastache, niet voor niets 'dropplant' genoemd, ruikt sterk naar anijs. Bovendien bloeit deze hoge, vaste plant lang en trekken de bloemaren vlinders en bijen aan.
   
 3. Het fijne grijze blad van het citroenkruid, ook een struikachtig kruid, ruikt niet alleen een beetje naar citroen, maar vooral naar cola! Verras de kinderen maar eens met een eigen 'colaplant'.

Planten en struiken met bloemen die hemels geuren

 1. De eenjarige sier- of pronkerwt (Lathyrus odoratus) wordt in het Engels niet voor niks 'sweet pea' genoemd. Deze fragiele klimplant heeft ondersteuning nodig en voldoende zon, water en voeding. Hij bloeit heel lang en rijk, met bloempjes in allerlei kleuren. Sommige hebben spikkeltjes op de bloemen en andere zijn weer tweekleurig. Blijf ervan plukken om een geurend boeketje voor in huis mee te maken, dan bloeit de Lathyrus nóg langer.
   
 2. Er zijn verschillende soorten jasmijn, maar de gewone jasmijn(Jasminum officinale), de Toscaanse jasmijn of sterjasmijn (Trachelospermum jasminoides) en de kamerjasmijn (Jasminum polyanthum) bloeien allemaal met witte geurende bloemen. De gewone jasmijn wordt dan ook vaak gebruikt voor het maken van parfum. Het zijn langzaam groeiende, klimmende struiken die je ook in een grote pot kunt planten. De kamerjasmijn kun je in de zomer gewoon op het terras of balkon zetten.
   
 3. Vlinderstruik (buddleja) is er ook in verschillende variëteiten. De meest bekende is de lila of paars bloeiende struik, maar er zijn er ook die witte bloemaren krijgen en er is er een die met geeloranje 'pompommetjes' bloeit. Zoals de naam al aangeeft zijn het echte vlinderlokkers. Niet voor niets, want de nectarrijke bloemen ruiken echt zoet.

Bloemenparfum in de avond

Niet te weerstaan voor romantisch aangelegde tuiniers, deze (klim)planten die vooral in de avonduren een heerlijk parfum verspreiden. Dat doen ze trouwens niet voor ons plezier, maar om nachtvlinders te trekken. 

 1. Blauweregen (Wisteria) is een sterke klimplant met blauwe, witte of roze bloemtrossen die ook overdag geuren, maar ’s avonds is het parfum echt overweldigend. Hij kan flink groot worden, dus leidt hem tegen een gevel, pergola of overkapping. Wanneer je hem twee keer per jaar snoeit kan hij ook twee keer per jaar bloeien, in het voorjaar en in juli-augustus.
   
 2. Kamperfoelie (Lonicera), deze klimplant geurt ook overdag, maar vooral in de avond heerlijk zoet. Hij is verkrijgbaar met bloemen in alle mogelijke kleurencombinaties. Er zijn ook een paar soorten die wintergroen zijn. Kamperfoelie houdt (net als de bosrank of Clematis) van schaduw aan de voet en voldoende zon voor zijn bloemenranken. Hoe meer zon, hoe meer bloemen.
   
 3. Damastbloem (Hesperis matronalis) heeft van mei tot juli violetkleurige bloemen die ’s nachts nog sterker geuren dan overdag. Hij houdt van iets vochtige grond en halfschaduw en wordt maximaal circa 90 centimeter hoog. De plant leeft hooguit drie jaar, maar zaait zichzelf rijkelijk uit.

Op zoek naar een zomers parfum? Dan biedt ons tuincentrum in Den Haag voldoende keuze uit tuin- en potplanten die heerlijk geuren.

Verder lezen

Maak je tuin vakantieproof

Vooruitzien is regeren. Neem nu alvast maatregelen om ervoor te zorgen dat je tuin vakantieproof is.

Lees meer...
Organiseer een tuinfeest

Organiseer een gezellig tuinfeest met familie en vrienden. We geven je graag volop inspiratie en slimme, handige tips. Zodat je er ook als gastheer of -vrouw in volle teugen van geniet.

Lees meer...
15 tuintips voor de maand juli

Ga op een niet al te hete dag, of vroeg in de ochtend of op een zwoele zomeravond aan de slag met deze zomerse tuin- en balkonklusjes voor de maand juli.

Lees meer...