Vandaag geopend van 09:00 tot 18:00

Hulp nodig? Bel ons op 070-3971173

Over het assortiment: gazon

Ik heb veel last van onkruid in mijn gazon. Hoe kom ik hier vanaf?

Dit kan op verschillende manieren (en is mede afhankelijk van het type onkruid). Door het gazon te verticuteren wordt al het gazonvilt en onkruid uit het gazon verwijderd.

Verticuteren
Verticuteren betekent het gazon "bevrijden" van een verstikkende viltlaag. Deze laag kan bestaan uit dood of levend materiaal zoals grassprieten, mos en allerlei rommel. Een dichte viltlaag zorgt ervoor dat licht, lucht, water en voedingsstoffen de graswortels niet meer bereiken. Een slechte drainage en beluchting is een dankbare voedingsbron voor schimmels en ziektekiemen!

De sterke wortelgroei van het gras vindt plaats in de periode januari-april, de bladgroei start bij een bodemtemperatuur van zo'n 6°C (maart/april). Verticuteer in het voorjaar zo vroeg mogelijk na de start van de bladgroei, zodat het gazon in de periode erna nog volop gelegenheid heeft om zich te herstellen.

Met dank aan Wolf Garten Nederland.

Ik wil een nieuw gazon aanleggen. Wat kan ik het beste doen?

Let bij het aanleggen van een nieuw gazon altijd op de kwaliteit van de graszaden, in dit geval kan een goed begin daadwerkelijk het halve werk zijn.

Begin met de bodemverbetering. De grond moet losser gemaakt en verkruimeld worden. Het is dan verstandig de grond 2 tot 3 weken tot rust te laten komen. Let u er ook op dat u onkruid, stenen en takken verwijderd.

Ga dan het gras uitstrooien. Belangrijk bij het inzaaien is dat het gelijkmatig gebeurt. U voorkomt problemen als u het graszaad horizontaal, en de gazonmest verticaal, uitstrooit. Om het graszaad te beschermen tegen vogelschade en uitdroging harkt u het graszaad onder de bodem (0,5 – 1 cm) of dekt u dit af met turfstrooisel.

Na het inzaaien met startermest kunt u er van op aan dat de voedingsstoffen naar behoefte aan de jonge grasplantjes worden afgegeven, zodat het gazon zich snel, maar op natuurlijke wijze ontwikkelt. Het effect is het grootst als de startersmest gelijkmatig met een strooiwagen wordt verdeeld.

Het nieuwe gazon mag in geen geval meer uitdrogen. Bij droog weer moet u 4 – 5 maal per dag ca. 10 minuten sproeien. Het zaaibed moet zo lang mogelijk vochtig gehouden worden, net zolang totdat er een gelijkmatige, dichte gazonoppervlakte ontstaat. Grote gaten in het gazon (meer dan een handgrootte) moeten bij gezaaid en aansluitend besproeid worden.

Met dank aan Wolf Garten Nederland.

Welke gazonmaaier is het meest geschikt voor mijn gazon?

Als u op zoek bent naar een gazonmaaier, dan is het belangrijk vooraf een aantal belangrijke eigenschappen voor de maaier te bepalen. Hoe groot is uw gazon? Wilt u met de hand maaien, elektrisch maaien, met een accu maaien of toch liever met een benzinemaaier?

Na dit vastgesteld te hebben vergelijkt u de verschillende soorten maaiers en kunt u gemakkelijk een keuze maken.

Met dank aan Wolf Garten Nederland.

Wanneer kan gras in- of doorgezaaid worden?

Vanaf begin april, mits de gemiddelde bodemtemperatuur minimaal 10°C is. Vóór april is de temperatuur van de grond vaak nog te laag (te koud), waardoor het zaad niet of nauwelijks kiemt. Als de doorzaaiwerkzaamheden eerder worden uitgevoerd blijft het gewenste resultaat uit.

Juist de late zomer of het vroege najaar is een ideale periode om een nieuw gazon in te zaaien omdat de bodemtemperatuur nog voldoende hoog is (normale weersomstandigheden). Ook het vochtig houden van het ingezaaide gedeelte kost vaak minder moeite omdat in het najaar regelmatig een bui regen valt.

Dit bericht is geschreven door ECOstyle.

Moet het graszaad diep weggewerkt worden?

Nee, dit is een veel gemaakte fout! Het graszaad mag niet diep ingeharkt of met een laag compost of potgrond bedekt worden. Het zaad verstikt en zal niet kiemen. Het resultaat blijft uit. Zeer licht inharken, aanlopen of aanrollen is aan te raden voor een goed bodemcontact.

Dit bericht is geschreven door ECOstyle.

Ik heb veel last van mos in mijn gazon. Wat moet ik doen?

De oorzaak van mosvorming is vaak een slechte bodemstructuur. De slechte bodemstructuur kan ontstaan door een te zure bodem, te weinig bemesting, het gebruik van kunstmest, te kort maaien of een combinatie van eerder genoemde factoren. Verbeter de bodemstructuur met het 7-stappenplan van ECOstyle.

Dit bericht is geschreven door ECOstyle.

Hoe lang duurt het voordat het gezaaide Graszaad-Extra opkomt?

Precies is dat niet aan te geven, want bodemtemperatuur en vocht zijn bepalende factoren, naast een goede bodemstructuur. In het vroege voorjaar duurt de eerste opkomst al gauw enkele weken vanwege de vaak nog (te) lage bodemtemperatuur. Advies is om het ingezaaide graszaad vochtig te houden. Belangrijk is dat de gemiddelde bodemtemperatuur minimaal 10°C is.

Dit bericht is geschreven door ECOstyle.

Mijn gazon groeit slecht en er komen gele plekken in.

Volg het ECOstyle 7-Stappenplan, zorg voor voldoende water bij droogte (en/of veel wind) en controleer de bodem op vraat door bijvoorbeeld engerlingen of emelten. De larven van de engerlingen kunnen bestreden worden met natuurlijk vijanden. Voor emelten is op dit moment geen natuurlijke vijand beschikbaar.

Dit bericht is geschreven door ECOstyle.

Hoe moet graszaad gestrooid worden?

Het is raadzaam om het doorzaaien of geheel nieuw inzaaien van het gazon in twee strooibeurten uit te voeren. Hierdoor wordt ook een gelijkmatiger eindresultaat verkregen. De halve hoeveelheid van het graszaad wordt in de lengterichting en de andere hoeveelheid in de breedterichting gestrooid. Let bij het inzaaien op de randen, deze dienen zorgvuldig te worden ingezaaid.

Tips:

Een geheel nieuw gazon inzaaien kan ook uitstekend aan het eind van de zomer of het begin van de herfst. De bodemtemperatuur is dan nog hoog en er valt vaak regelmatig een buitje regen. Zo hoeft u minder vaak te sproeien om het ingezaaide stuk vochtig te houden.
Het is belangrijk om de bodem altijd goed vochtig te houden in ieder geval tot dat de eerste graszaden zijn gekiemd.

Dit bericht is geschreven door ECOstyle.

Wat moet ik na het zaaien nog doen of laten?

Zowel bij het doorzaaien als bij het inzaaien moet de grond goed aangerold of aangelopen worden. Het is noodzakelijk, dat het graszaad goed contact maakt met de aarde. Als dit niet het geval is, kiemt het zaadje wel, maar het worteltje krijgt niet snel genoeg contact met de vochtige grond. Het gekiemde zaadje sterft af en het resultaat blijft uit.

Belangrijk: Het gazon mag de eerste 14 dagen na het zaaien nooit uitdrogen of belopen worden.

Dit bericht is geschreven door ECOstyle.

Welk gazon heb ik eigenlijk?

Gazons kunnen onderverdeeld worden in speelgazon en in siergazon.

Een speelgazon bevat gras-rassen, die betreding van de grasmat goed verdragen. Bij schade door ravotten herstelt een speelgazon zich vrij gemakkelijk. Het speelgazon is herkenbaar door de vrij grove grassoorten. Een siergazon bevat gras-rassen, die veel fijner van structuur zijn. Deze rassen verdragen het minder om regelmatig betreden te worden. Siergazons vragen meer aandacht en oplettendheid van de gazonliefhebber. 

Tips:

Het is belangrijk om na het inzaaien van de kale plekken de grasmat vochtig te houden voor een optimale kieming.
Een bodemtemperatuur van meer dan 10 graden celcius zijn helpt bij een snelle kieming.

Dit bericht is geschreven door ECOstyle.

Hoe pas ik aaltjes toe in mijn gazon? (engerlingen en taxuskever)

  • De aaltjes worden in een draagstof geleverd
  • Maak vóór en na de behandeling het gazon vochtig met minstens 10 liter / 10 m2
  • De volledige verpakking aaltjes al roerend oplossen in 5 liter handlauw water (15-20oC) en 5 minuten laten weken.
  • Nogmaals goed roeren en 20-30 seconden laten staan. De oplossing met een gieter over het gazon verdelen.
  • Tijdens het uitgieten regelmatig schudden of roeren om bezinking van de aaltjes te voorkomen.
  • Voor een optimale werking dient het behandelde oppervlak gedurende 14 dagen vochtig gehouden te worden.

Dit bericht is geschreven door ECOstyle.

In mijn gazon zijn kleine bruine paddestoelen gaan groeien. Wat kan ik hiertegen doen?

Paddenstoelen zijn de bloeiwijze van schimmelculturen. Deze zitten onder andere ook in de 7 stappenplan meststoffen. Deze zijn op zich onschadelijk en tonen feitelijk de goede werkzaamheid van de meststof in de bodem. Als het u stoort, kunt u de paddenstoelen eenvoudig wegharken.

Met dank aan ECOstyle!