Vandaag geopend van 09:30 tot 18:00

Hulp nodig? Bel ons op 070-3971173

Over het assortiment: tuinplanten en bloembollen

Op welke data vallen de ijsheiligen en wat gebeurt er dan?

De ijsheiligen zijn op 11, 12, 13 en 14 mei. Op deze data vieren St Mamertus, St Pankratius , St. Servatius en St. Bonifacius hun naamdagen. Drie is echter een heiliggetal en in verschillende landen valt daarom St. Mamertus af, in andere landen is dit verschoven en valt St. Bonifacius af. De ijsheiligen staan voor het einde van de vorstkansen. In het verleden zijn echter ook na deze data nog nachtvorsten voorgekomen. Over het algemeen is het dan tijd om de zomerbloeiende bolgewassen te planten.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

Het is februari en ik vond net nog een zak met bollen die ik vergeten ben te planten. Kan ik deze bewaren tot volgend jaar?

Nee! Als de bollen nog stevig zijn, plant ze dan direct. Bollen zijn levende planten, geen zaad, ze zullen gaan uitdrogen als je nog langer wacht. Geef ze een koude behandeling in de koelkast voor gebruik binnen als gebroeide bollen of zet ze in de grond buiten. Omdat ze zo sterk zijn en veel voedsel bij zich hebben, gaan de bollen hun best doen om toch nog te bloeien, hoe laat in het seizoen ook. Niet geschoten is altijd mis. Ze komen waarschijnlijk toch nog op, al plant je ze laat. Is de grond bevroren, dan is er nog een mogelijkheid om ze in een pot te planten met behulp van wat potgrond.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

Is het beter om bloembollen eerder of later in de herfst te planten?

De tijd van planten verschilt, afhankelijk van de temperaturen in de herfst, maar als algemene regel is het 'hoe eerder hoe beter'. Bollen moeten sterke wortels ontwikkelen, voordat de vorst komt. Zorg er voor dat de bloembollen voldoende water hebben om de wortels te stimuleren. 

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

Kan ik bollen planten tussen de wortels van vaste planten en heesters?

Bollen doen het uitstekend tussen de wortels van vaste planten en heesters. De bollen komen zo vroeg op dat vaste planten en heesters nog geen blad hebben. De bollen zullen dus voldoende licht en ruimte hebben om in bloei te komen. Moeilijker is het soms om de bollen in de grond te krijgen. De grond is vaak hard en de wortels laten het graven van de plantgaten niet altijd toe. Maak daarom de plantgaten zo klein mogelijk en plant de bollen ieder afzonderlijk in een gaatje. Makkelijker kunt u planten met een speciale bollenplanter, deze zal de wortels van de vaste planten en heesters ook minder beschadigen.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

Kunnen bollen in iedere grondsoort geplant worden?

Bollen kunnen eigenlijk in iedere grondsoort geplant worden. In erg zanderige tuinen zal tijdens warme droge zomers meer water gegeven moeten worden dan in tuinen met kleigrond.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

Welke bollen kan ik allemaal buiten planten?

In principe kunnen alle voorjaarsbloeiers buiten geplant worden. Zij kunnen een redelijk strenge winter makkelijk overleven. Sterker nog, zij hebben zelfs een periode kou nodig om in bloei te kunnen komen. Paperwhite Narcissen en Hippeastrum (Amaryllis) kunnen niet buiten geplant worden. Deze bollen kan men in potten planten en koel bewaren tot december / januari. Dan kunnen zij in een warme ruimte in bloei komen.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

Welke bollen hebben de sterkste geur?

Bollen met een sterke geur zijn Fritillaria imperialis en Allium soorten. Bislook (A. schoenoprasum), Daslook (A. ursinum), Plantui (A. cepa), Sjalot (A.ascalanicum) en Knoflook (A. sativum) behoren alle tot de Allium familie. De geur van de andere Alliums komen hiermee overeen. De sterke geur van Fritillaria imperialis weert mollen uit uw tuin.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

Men heeft mij verteld hoe groter de tulpenbol, des te beter de bloem. Is dit waar?

Niet helemaal. Als algemene regel is het zo dat hoe groter de bol, hoe groter de bloem. Maar groter betekent niet automatisch beter. De bollen van een speciaal soort, bijvoorbeeld Tulp tarda, zijn klein in vergelijking met de grote bloem van de tulp ‘Apeldoorn’. Maar deze kleine Tulipa tarda is één van de mooiste bloemen die u in uw tuin kunt laten groeien. Daarnaast bloeien ze ook meerdere jaren. Tulpenbollen worden op bolmaat verkocht. Bij de meeste tulpen geldt dat hoe groter de bol hoe hoger de prijs. Voor grote show displays zijn de grote bollen de kosten zeker waard. In de tuin kan een iets kleinere maat echter net zoveel plezier geven.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

Houden tulpen van een zonnige of schaduwrijke plaats in de tuin?

Tulpen zijn zowel zon- als schaduwliefhebbers. Maar wanneer u tulpen in de herfst plant, laat u dan niet van de wijs brengen door de schaduw en licht van de herfsttuin. Onthoud namelijk dat de komende lente, wanneer de tulpen bloeien alle kale herfst bomen mooi in bloei staan.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

Waarom kan ik tulpen niet in het voorjaar planten?

Voorjaarsbloeiende bollen, zoals tulpen en narcissen moeten om in het voorjaar te bloeien, in het najaar of in het begin van de winter worden geplant. Ze hebben een lange koude periode nodig hebben om tot bloei te komen. Het is belangrijk om ze in de herfst voor de eerste vorst te planten. Ze hebben namelijk tijd nodig om sterke wortels te ontwikkelen.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

Voorjaarsweer is vaak grillig. Wat moet ik doen als er na warm weer een koud front komt, wanneer mijn bollen al boven de grond staan?

Niets. Tulpen en andere voorjaarsbloeiende bollen zijn sterk. Ze kunnen moeder natuur aan. Als het weer omslaat, ga dan niet al je bollen tegen het weer beschermen. Een korte vorst beschadigt de jonge bollen niet. Het beschadigt waarschijnlijk alleen de open knoppen. Veel soorten, zoals sneeuwklokjes, krokussen en vroege (rotstuin) narcissen komen juist op in het vroege voorjaar, zelfs door de sneeuw heen. Moeder natuur heeft ze zo gemaakt dat ze kunnen overleven. Een vroege warmte periode zorgt er voor dat bloembollen mogelijk eerder zullen gaan bloeien dan normaal, dit veroorzaakt in de meeste gevallen geen schade.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

Moeten bollen na de bloei gerooid worden?

Bollen die u gekocht heeft voor verwildering kunt u rustig laten zitten. Verwilderingsbollen komen ieder jaar terug en vermeerderen zichzelf. Haal de andere bollen nooit direct na de bloei uit de grond maar laat ze eerst helemaal afsterven. Hiermee geeft u de bollen de kans te groeien en energie op te slaan voor het volgende jaar. Het oprooien en bewaren van bollen is echter heel moeilijk en geeft vaak een teleurstellend resultaat.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

Hoe moet ik bollen laten verwilderen?

Bollen moet u laten verwilderen door ze niet op te rooien. Na de bloei moet het gewas de kans krijgen om op een natuurlijke manier af te sterven waardoor zij nieuwe groeikracht kunnen opslaan in de bol om het volgende jaar weer te kunnen bloeien. Lang niet alle bollen kunnen verwilderen. U moet kiezen voor bollen waarvan op de verpakking staat vermeld dat zij geschikt zijn voor verwildering. Daarnaast kunt u experimenteren met andere soorten of zij bij u in de tuin geschikt zijn voor verwildering.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

Wat zijn verwilderingsbollen?

Verwilderingsbollen zijn bollen en knollen die geschikt zin voor meerjarig gebruik. Als op de verpakking staat dat de bollen geschikt zijn voor verwildering kunnen ze in de grond blijven zitten. Verwilderingsbollen bloeien het volgende jaar opnieuw en kunnen zich zelfs vermeerderen.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

Is het mogelijk zomerbloeiende bollen in containers te planten?

Ja, dit is mogelijk.

Vul de pot één kwart tot een derde met grond, zet de planten op goede diepte (zie instructies op de bollenverpakking). Vul de open gelaten gaten op met grond tot 2 cm onder de rand van de pot. Deze extra ruimte is nodig om in de zomer water te kunnen geven.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

Wat zijn goede zomerbloeiende bollen voor in potten?

Er zijn veel zomerbloeiende bloembollen geschikt voor het planten in bakken en potten. Echte toppers zijn bijvoorbeeld: Begonia, kleine Dahlia's, Eucomis (Ananasplant), Zantedeschia en Oxalis. Voor alle formaten potten is wel een geschikte kandidaat te bedenken.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

Zijn zomerbloeiende bloembollen winterhard?

Zomerbloeiende bollen komen van origine uit subtropische regionen zoals Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Ze houden van warme temperaturen en vochtige omstandigheden en zijn niet winterhard. In het algemeen vallen zomerbloeiende bollen in de categorie zachte bollen, welke niet overblijven in omgevingen waar de vorst in de winter toeslaat.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

De bollen in mijn zakje hebben al een groen spruitje, is dat verkeerd?

Zomerbollen hebben maar weinig warmte en vocht nodig om een spruitje tot ontwikkeling te brengen. In de meeste winkels is het eigenlijk te warm voor de bollen en door de plastic verpakking blijft de bol vochtig. Op zich is de ontwikkeling van een groen spruitje niet erg. Het wijst er op dat de bol levenskracht in zich heeft. Als u een bol met een groen spuitje gekocht heeft is het wel belangrijk de bollen uit de verpakking te halen en koel te bewaren tot zij geplant worden.U zal ook niet te lang moeten wachten voor u ze plant.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

Ik heb gisteren bij droog weer mijn bollen geplant. Moet ik nu water geven?

Bollen in de tuin hebben maar weinig water nodig. Er is wel wat vocht nodig om de wortels een prikkel te geven om zich te ontwikkelen. Als uw tuin werkelijk heel droog is en er geen vooruitzicht is op een bui in de komende week is het raadzaam wat water te geven.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

Kan ik dahlia’s in mijn schaduwtuin planten?

Dahlia’s beminnen zonlicht. In de volle zon zal de dahlia pas echt mooi en rijk bloeien.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

Hoe weet ik hoe hoog bollen worden?

Op de verpakking staat aangegeven hoe hoog de bollen kunnen worden. Als de bollen los gekocht zijn is het raadzaam advies te vragen in de winkel. Mochten zij u niet voldoende informatie kunnen geven dan staat er in veel boeken beschreven hoe hoog de bollen worden of kijk elders op deze site onder ‘kleurrijke bollen – zomerbollen’.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

Wanneer mag ik zomerbollen in de grond planten?

Zomerbollen moeten bij voorkeur geplant worden als het vorstgevaar voorbij is. Over het algemeen is de stelregel na de ijsheiligen (11, 12, 13 en 14 mei) de bollen planten.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

Kan je dahliaknollen uit elkaar breken om er meer te hebben?

Dahlia,s kunnen niet uit elkaar gebroken worden. De knollen zijn verdikte wortels die aan het groeipunt vast zitten. Als er een knol afgebroken wordt heeft die geen groeipunt en kan dus niet uitlopen.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

Hoe groot moet de pot zijn waar ik 3 dahlia’s in wil planten?

Drie dahlia’s vragen om een potmaat van minimaal 25 cm doorsnee. Als u een dahlia lekker ruim in de grond plant zal u beloond worden met een rijkere bloei. Dahlia’s hebben ook veel water nodig en als de pot lekker ruim is zal de dahlia minder snel last hebben van droogte.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

De grond is nog hard van de vorst. Hoe moet ik mijn bollen bewaren totdat ik ze kan planten?

De bollen moeten droog en koel bewaard worden. Bij voorkeur in een droge vorstvrije garage of bijkeuken.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

Is het mogelijk om zomerbloeiers te laten overwinteren?

Bewarings-, temperatuurs- en vochtigheidscondities variëren per bolgewas. Voor sommige bloemenbollen zijn de bewaarcondities bekend, terwijl dit voor andere weer niet zo is. Wanneer het klimaat zacht genoeg is voor speciale bollen, is het wijs om de bollen in de tuin te laten en ze goed te bedekken voor de winter begint. In veel gevallen zal de plant het volgende seizoen beter bloeien. Voorbeelden hiervan zijn: Agapanthus, Amaryllis belladonna, Crinum, Canna en Lelie. Daar tegenover is het met containers zo dat het beter is de bollen in de pot te bewaren en deze in bewaring te zetten, bijvoorbeeld in een vorstvrije schuur of garage.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

Worden er werkelijk zoveel gewasbeschermingsmiddelen gebruikt voor de bollenteelt?

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen voor de bollenteelt is de laatste 10 jaar aanzienlijk verminderd. Door onderzoek en praktijkervaring is gebleken dat er veel minder middelen nodig zijn dan er voorheen aangenomen werd. Dit komt het milieu en de portemonnee van de kweker ten goede. Door een uitgebalanceerde toevoeging van meststoffen komt de bol niets tekort en spoelen er veel minder kwalijke stoffen uit naar het oppervlakte water. Waar voorheen preventief gespoten werd tegen onder andere schimmels, worden nu naar noodzaak middelen toegediend. Veel kwekerijen stappen, waar mogelijk, over naar biologische middelen om ziekten en plagen te vermijden.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

Er komen vliegjes uit de verpakking. Is dit schadelijk voor de bol?

Vliegjes die uit een verpakking van de bol komen doen de bol op zich geen kwaad. De vliegjes komen uit eitjes die in de buitenste schubben van de bollen gelegd zijn. Het beste is om de bollen uit de verpakking te halen en droog te bewaren tot zij geplant kunnen worden.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

Moet ik bloembollen met stro afdekken? Hoeveel en wanneer?

Het gebruik van stro in privé tuinen is eigenlijk not done. Beter is het om een laag compost of oud blad te gebruiken. Dit zijn natuurlijke stoffen die het bodemleven verbeteren en die zorgen voor een natuurlijke beschermlaag voor de bollen in de wintermaanden. Wacht met afdekken tot de grond is afgekoeld. In tegenstelling tot wat de mensen denken is het bedekken van bollen bedoeld om de grond temperatuur koel en stabiel te houden, en niet als warme deken voor de bollen (wel in hele koude klimaten). Bedek de grond met stro net voordat er nachtvorst komt. Wanneer u de grond te vroeg in het seizoen, wanneer de grond nog zacht en warm is, bedekt, trekt u veldmuizen en andere ongedierte aan. Dit ongedierte verblijft graag in het warme stro en gaat de bollen opgraven.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

Ik heb gezien dat dezelfde soort bloembollen verschillend waren geprijsd. Wat is het verschil?

De prijs van de bloembollen hangt onder andere af van de maat van de bol. Voor elke variëteit geldt hoe groter de bol, hoe mooier en groter de bloemen. Dus de grotere bollen hebben een hogere prijs. Voor mooie beplanting is het aan te raden om de duurdere bollen te kopen, omdat deze mooiere bloemen krijgen. Maar de kleinere, goedkopere bollen bieden een goede mogelijkheid om veel bollen te planten in grotere stukken grond of in het gras, waar deze bollen in een paar jaar kunnen uitgroeien tot een mooi veld bloembollen. Een opmerking: Nederlandse exporteurs exporteren uit kwaliteitsvoorwaarden geen bollen die kleiner zijn dan een bepaalde maat. Voorbeeld: tulpen moeten 10 cm of groter zijn voordat de Nederlandse exporteur ze exporteert. Dit betekent dat als u tulpenbollen kleiner dan 10 cm ziet, ze niet uit Nederland komen. Voor sommige speciale tulpen worden uitzonderingen gemaakt omdat deze tulpen kleinere bollen produceren.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

Moet ik bloembollen bemesten?

Een bemesting op maat voorkomt dat planten ziek worden en gevoelig worden voor ziekten en plaagdieren, dit resulteert in minder gebruik van bestrijdingsmiddelen. Een juiste bemesting zorgt ook voor een goede bodemstructuur. Er is keuze uit diverse meststoffen: Compost en dierlijke mest. Dit zijn organische meststoffen. Het zijn, zoals eerder beschreven, ook goede bodemverbeteraars. Natuurlijke meststoffen die als aanvulling op organische mest worden gegeven. Kunstmest. Het te kiezen type bemesting hangt af van het type beplanting en het tijdstip dat er bemest kan worden.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

Ik heb vorig jaar crocussen en narcissen in het gras geplant. Wanneer kan ik het beste mijn gras maaien?

Als regel voor het maaien van grasstroken met bloembollen wordt aangehouden dat daarmee gemiddeld 6 tot 8 weken na de bloeiperiode kan worden begonnen. Het gras met daarin geplante bloembollen kan pas na het afsterven van alle bovengrondse delen van de bollen worden gemaaid. Sommige bloembollen zoals Chionodoxa, Scilla en Eranthis, planten zich voort door middel van zaad. Het zaad moet dus voldoende gelegenheid krijgen om te rijpen.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

Is een schaal onder een pot met zomerbollen goed of slecht voor de bollen?

Door een schaal onder de pot met zomerbollen te zetten vergroot u de watervoorraad van de pot. Tevens hebt u een betere controle of er nog voldoende water is voor de bollen. Het is natuurlijk wel zo dat de pot een perforatie in de bodem moet hebben. Een dichte pot zal geen water op kunnen nemen uit een schaal.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.

Moet ik de oude bloemen van tulpen afsnijden?

Tulpen, die geplant zijn voor meerjarenbloei, kunnen beter gekopt worden nadat de bloem zijn schoonheid heeft getoond. Dit voorkomt het vormen van zaaddozen waarbij de energie in zaad in plaats van nieuwe bolletjes onder de grond wordt gestopt. Koppen is de term voor het afbreken van de bloemen van de stengel. Bovendien wordt hiermee voorkomen dat de bloemblaadjes in de oksels van de bladen vallen waardoor Botrytis kan ontstaan.

Met dank aan het Internationaal Bloembollen Centrum.