Vandaag geopend van 09:00 tot 20:00

Hulp nodig? Bel ons op 070-3971173

Over het assortiment: barbecues

Is er een eenvoudige manier om de briketten aan te steken?

Eigenlijk zijn er een paar trucs: gebruik de juiste briketten, gebruik Weber's speciale aanmaakblokjes, en gebruik een "Brikettenstarter." U kunt de volgende accessoires krijgen bij uw plaatselijke Weber dealer of neem contact op met de plaatselijke Weber distributeur. 

Briketten: begin met de premium briketten van Weber. Wij adviseren het gebruik van briketten boven het gebruik van het normale houtskool. Houtskool brandt te snel en te heet. Briketten branden veel langer in uw Weber brikettenbarbecue voor een beter resultaat. Pas op, er is verschil tussen de verschillende brikettenmerken. Onze Weber briketten zijn gemaakt van 1e klas hardhout, makkelijk aan te steken, behouden een stabiele kooktemperatuur en branden langer. Er zijn briketten op de markt met vulsels zoals zand dat het aansteken moeilijk maakt.

Aanmaakblokjes: gebruik de Weber aanmaakblokjes om de briketten veilig en zonder problemen te starten. Deze brandstof blokjes branden makkelijk, zijn geurloos, niet giftig en geven geen nare bijsmaak aan het eten.

Brikettenstarter: een ander handig accessoire is onze brikettenstarter. Vul de cilindervormige brikettenstarter met de juiste hoeveelheid briketten, leg daaronder twee of drie aanmaakblokjes. Steek de blokjes aan. Na ongeveer 25 tot 30 minuten hebben de briketten een lichtgrijze as over zich waarna u kunt beginnen met barbecuen. Giet de hete briketten op het onderrooster en zet uw barbecue op voor de directe of indirecte manier van koken. Draag Weber barbecue handschoenen voor uw veiligheid.

Met dank aan Weber

Wat is de juiste stand voor de luchtgaten op mijn ketel?

Uw brikettenvuur heeft een adequate luchtstroom nodig om goed te branden. Zet de luchtgaten op de deksel en de gaten aan de onderkant van de barbecue vol open terwijl u aan het barbecuen bent. Let op: Plaats de deksel zo op de ketel dat de luchtgaten van de deksel zich boven de briketten bevinden. Sluit deze alleen wanneer u klaar bent met barbecuen en de vlammen wilt doven. Denk eraan om de as eruit te schuiven en de as uit de opvangbak te verwijderen wanneer deze afgekoeld is.

Met dank aan Weber

Wat is het verschil tussen direct en indirect koken?

Direct koken is het eenvoudig grillen van eten direct boven de hittebron. Voor indirect koken bevindt de hittebron zich aan beide zijden van het eten en niet direct er onder. Gebruik als vuistregel; eten dat in minder dan 25 minuten klaar is, zoals botvrije kippenborst, varkenskotelet en steaks, worden gegrild via de directe methode. Eten dat een langere tijd nodig heeft op een lagere temperatuur, zoals hele gevogelte en braadstukken, moeten gekookt worden via de indirect methode. U kunt beide methodes gebruiken op zowel de Weber brikettenbarbecues als de Weber gasbarbecues. Voor de complete intructies, zie Direct/Indirect kook instructies.

Met dank aan Weber.

Wat is het verschil tussen drievoudig vernikkeld of gietijzeren grillroosters?

Beide hebben hun voordeel. Het type grillrooster hangt af van het type barbecue. Gietijzeren roosters geven betere schroeilijnen, houden de hitte langer vast waardoor u niet hoeft te koken met hogere temperaturen. maar vereisen wel meer onderhoud. Drievoudig vernikkelde roosters zijn makkelijker in onderhoud.

Met dank aan Weber.

Wat is het verschil tussen gietijzeren, porselein geemailleerde of RVS grillroosters?

Alle grillroosters hebben hun voordeel, het type grillrooster is afhankelijk van het type barbecue. Gietijzeren roosters geven betere schroeilijnen, houden de hitte langer vast waardoor u niet hoeft te koken met hogere temperaturen. Maar vereisen wel meer onderhoud. Porselein geëmailleerde roosters geven brede barbecuestrepen en vereisen minder onderhoud. RVS grillroosters zijn duurzaam en makkelijk in onderhoud.

Met dank aan Weber.

Waar vind ik het serienummer van mijn barbecue?

Het serienummer begint met 2 letters gevolgd door 6 of 7 cijfers. U kunt het serienummer vinden op de volgende locaties:

Gasbarbecues

  • Q 100-200: op de achterzijde frame of onder de bijzettafeltjes
  • Q 300: onder de tafel

Gasbuitenkeukens

  • Q Spirit Classic en Spirit Premium: bodemplaat
  • Genesis: de houder van het vet lekbak
  • Summit: de binnenkant van het rechter deel (het kabinet)
  • Op de sticker op de gebruiksaanwijzing

Brikettenbarbecues

  • 2 letters op de ventilatieopeningen in de deksel!

Elektrische barbecues

  • Op het frame aan de achterzijde

Met dank aan Weber.

Hoe voorkom ik roest op mijn gietijzeren grillrooster?

Om de mooie schroeilijnen te houden van uw gietijzeren roosters en ook hun levensduur te verlengen is enige verzorging nodig. Zoals met elk gietijzeren kookgerei is het belangrijk om goed in te smeren.

Eerste gebruik: was het gietijzeren rooster eerst af met een milde afwaszeep om de beschermde wax te verwijderen. Spoel goed na met heet water en maak goed droog met een zachte doek of papieren doekje. NOOIT LATEN OPDROGEN OF IN DE AFWASMACHINE DOEN. Smeer nu de roosters in met olie om roest en aanplakken te voorkomen.

Insmeren: een goede plantaardige olie wordt aanbevolen voor de eerste keer insmeren. Sprenkel een klein beetje plantaardige olie over het gehele oppervlak, en verdeel het, inclusief alle hoeken, met een papieren doekje. Gebruik geen gezouten vetten zoals boter of margarine. Ga als volgt verder:

Plaats de briketten zoals u doet voor de indirecte kookmethode. Leg het kookrooster in de barbecue; plaats het deksel op de barbecue. Verhit de roosters voor 1 tot 1,5 uur. Sluit de luchtgaten om de kooltjes te doven, laat het rooster in de barbecue totdat het afgekoeld is.

Uw gietijzeren grillroosters zijn nu klaar om te gebruiken. Om roest te voorkomen moeten deze regelmatig weer ingesmeerd worden. Verwijder eventuele roest met een messing borstel en herhaal de insmering met de plantaardige olie en verhit zoals hierboven.

Onderhoud (iedere keer dat uw barbecuet): brandt de etensresten niet af direct na het barbecuen, maar laat ze liever op de roosters achter om een beschermde laag te vormen. Het is beter deze af te branden bij de volgende keer dat u weer barbecuet. Borstel de verkoolde etensresten liever met een messing borstel af dan met de roosterborstel.

Opmerking: hoe meer u de gietijzeren roosters gebruikt, hoe makkelijker het onderhoud zal zijn. Wanneer u uw roosters opbergt voor een langere periode, smeer deze dan licht in met een plantaarige olie en wrijf daarna droog met een papieren doek. Berg op een droge plaats op.

Wanneer roest verschijnt is dit een teken dat de roosters niet genoeg of niet goed ingesmeerd zijn. Of, wanneer de afbrandmethode is gebruikt na het barbecuen, het vetlaagje is daarmee namelijk ook verbrand. U moet het insmeerproces opnieuw beginnen nadat alle roest weggeborsteld is met een stalen borstel.

Met dank aan Weber.

Ik denk dat ik verfschilfers zie aan de binnenkant van de deksel! Wat moet ik doen?

Geen paniek, dit is geen verf. De binnenkant van uw barbecuedeksel is niet geverfd, deze is gecoat met een porselein geëmailleerde laag - een soort glazen eindlaag die niet kan schilferen. Wat u ziet is een afzetting van vet en rook dat opgebouwd wordt gedurende het gebruik. Tijdens gebruik, oxideren vet en rookdampen langzaam in koolstof en verzamelen zich aan de binnenkant van uw deksel. Deze afzetting zal waarschijnlijk schilferen en lijkt erg op verf. De schilfering begint normaal in het midden van de deksel en breidt zich naar buiten toe verder uit. Het kan eraf bladderen of afschilferen en is glimmend aan de ene kant en dof aan de andere kant. Deze koolstof afzetting is niet giftig, maar het is goed om dit regelmatig te verwijderen. Gelukkig is het geschilferde vet makkelijk te verwijderen. Borstel heel eenvoudig alle losse delen met de roosterborstel of met een prop aluminium folie weg voordat u met barbecuen begint. Om verder aanwas te voorkomen, na iedere keer dat u barbecuet, terwijl de deksel van de barbecue warm is en niet heet - veeg het af met een papieren doekje of een milde water en zeep oplossing.

Met dank aan Weber

Mijn gasbarbecue wordt niet warmer dan (120º tot 150º C). Hoe komt dat?

Vele mensen zijn gewend te barbecuen op een “open” barbecue, een barbecue zonder deksel. Dit kan de oorzaak zijn van uw probleem. Weber gasbuitenkeukens zijn ontworpen om de deksel te sluiten wanneer er gebarbecuet wordt. Dit bespaart brandstof en verkort de barbecuetijd. Wanneer het probleem blijft voorkomen kunt u een barbecue hebben die niet geschikt is voor uw plaatselijke vloeibare propaan- of butaaninstellingen. Dit kan gebeuren wanneer de barbecue buiten een regio is vervoerd waarvoor de ventielen en drukregelaars zijn ingesteld en verplaatst naar een regio met andere normen.

Met dank aan Weber.

Mijn gasbuitenkeuken wil niet opstarten in koud weer.

Weber gasbuitenkeukens zijn ontworpen om vloeibaar propaangas te gebruiken, dat een meer stabiele gassoort is voor lage en hoge temperaturen dan butaangas. U kunt butaan of een mix van butaan/propaan gebruiken maar het gebruik van de barbecue in extreme temperaturen zal beperkt worden. Als de barbecue niet wil starten bij temperaturen onder 0°C, draai de barbecue uit en koop een tank met alleen propaangas. Vloeibare propaan zal vlot branden bij extreme lage en hoge temperaturen.

Met dank aan Weber.

Mijn barbecue wil niet branden. Wat kan de oorzaak zijn?

Wanneer u de barbecue wel met een lucifer kunt aansteken heeft u misschien een probleem met de ontstekingsknop. Controleer uw ontstekingsknop. Maakt het een klikkend geluid? Als de ontsteking niet klikt is het niet juist afgesteld met de grijze drukknop. Om het juist af te stellen verwijder het controlepaneel (raadpleeg uw handleiding voor instructies). Als eenmaal het controlepaneel verwijderd is, controleer de positie van de ontsteker. Het moet stevig vastzitten met een sluitmoer. Wanneer de ontsteking juist is afgesteld verzeker u ervan dat het controlepaneel niet los zit. Er moeten 2 schroeven zijn die het paneel op zijn plaats houden.

Controleer vervolgens of de ontstekingsdraden los zitten. De witte en zwarte draden moeten aan beide zijde vastzitten. Controleer daarna de posities van de metalen uitspringende lus draadeinden van de kookruimte waar de witte draad aansluit. Deze metalen lus moet 45 graden verwijderd zijn van de kookruimte om kortsluiting te vermijden.

Tot slot, erg vochtig of regenachtig weer kan vocht veroorzaken aan het einde van de sonde en het de ontsteking onmogelijk maken te vonken. Om deze toestand te verhelpen ontsteek de barbecue met een lucifer. De warmte van de barbecue zal de sonde opwarmen en zal het probleem oplossen.

Wanneer u de barbecue niet met een lucifer aan kunt steken heeft u misschien een probleem met de gastoevoer. Heeft u onlangs nog uw branderbuizen schoon gemaakt? Het is erg belangrijk dat de uiteinden van de branderbuizen schoon zijn en niet geblokkeerd worden. Wanneer de gastoevoer beperkt is zal de ontsteker moeite hebben het gas te ontsteken. Om uw buizen schoon te maken borstelt u het uiteinde met een stalen draadborstel in een op en neer gaande beweging schoon. Deze schoonmaak moet een deel zijn van uw routine onderhoud.

Met dank aan Weber.

Mijn Flavorizer staven moeten schoongemaakt worden. Wat zijn de tips?

Het onderhouden van uw Flavorizer staven is simpel en eenvoudig. Regelmatig borstelen na gebruik houden uw Flavorizer staven schoon. Draai alle branders op de hoogste stand voor 15 minuten terwijl de deksel gesloten is. Deze hitte verandert de etenresten op uw Flavorizer staven in as. Wanneer ze afgekoeld zijn kunt u deze staven eruit nemen en afborstelen met een roosterborstel en/of reinigen met de rooster/flavorizer reiniger.

Wanneer een meer grondige schoonmaak nodig is neem dan de staven uit de barbecue, stop ze in een wasbak en maak ze schoon met water, zeep en een schuursponsje. Gebruik geen afwasmiddel met citroen. Spoel goed na en droog met een doek. Laat ze niet opdrogen omdat dit vroegtijdig roest kan veroorzaken. Wij adviseren om de Flavorizer staven niet in de afwasmachine te leggen. De etensresten kunnen verstopping van de afvoer veroorzaken.

Met dank aan Weber.

Er komt een geluid uit mijn barbecue. Wat kan ik doen?

Sissend geluid: direct na het opendraaien van het gastank ventiel hoort u een "sissend" geluid. Dit is alleen gas dat door de toevoerslang vloeit en zich uitzet.

Kleine bijgeluiden: wanneer Flavorizer staven, branderbuizen en kookroosters heet en dan weer koud worden zetten ze uit bij het verwarmen en krimpen ze bij het afkoelen. Dit is de oorzaak.

Trillend geluid: wanneer de uitschuifbare bodemplaat niet geheel op zijn plaats zit kan een teveel aan lucht aangetrokken worden in de kookruimte en dit trillende geluiden veroorzaken. De branderbuizen en Crossover ontsteking kunnen dit geluid ook veroorzaken als het deksel open is en lucht in de kookruimte getrokken wordt van boven af. De vlam in de crossover ontstekingsbuis kan flakkeren na ontsteking. Dit zal ook een trillend geluid veroorzaken.

Zoemen of fluiten van de drukregelaar: buiten temperatuur, vochtigheid, barometerdruk en het gasniveau binnen in de tank veroorzaken trillingen van het rubberen diafragma binnen de drukregelaar. Dit veroorzaakt zoemend of fluitend geluid. Hoewel dit geluid alarmerend klinkt is het niet gevaarlijk zolang het niet vergezeld gaat met de geur van gas. Draai de branderknoppen in een andere positie en het geluid zal afnemen. Als het zoemende geluid blijft doorgaan, zal het stoppen bij verandering in de atmospherische condities.

Met dank aan Weber.