Vandaag geopend van 09:30 tot 18:00

Hulp nodig? Bel ons op 070-3971173

Tuin, terras- en balkonpotten kaal? Zaaien maar!

Tuin, terras- en balkonpotten kaal? Zaaien maar!

In de lente schiet alles de grond uit. Het is ‘groeizaam’ weer, al viel de temperatuur dit voorjaar tot nu toe nogal tegen. Het bleef nog lange tijd relatief koud. Alles groeit en bloeit nu iets later. Maar niet getreurd! De IJsheiligen zijn geweest. De grond wordt langzaamaan warmer en het blijft steeds langer licht. Mei en juni zijn de ideale maanden om ter plekke eenjarige zomerbloeiers, maar ook groenten en kruiden te zaaien. Dat kan in de (moes)tuin, maar ook in grote potten en bakken op het balkon en terras.  

5 gouden zaaitips

Zaaien lastig of ingewikkeld? Helemaal niet. Wanneer je zelf zaait heb je bovendien straks voor heel weinig geld een weelderige bloemenzee of rijke oogst. Kijk in ons tuincentrum in Den Haag nu dus bij al onze zadenzakjes en zadenmengsels, bijvoorbeeld die voor bij- en vlindervriendelijke bloemen. Een paar vuistregels om succesvol te zaaien.

Kies een zo zonnig mogelijke plek. Zorg dat de grond in de (moes)tuin onkruidvrij is en verbeter de grond eventueel met verse compost of bemeste tuinaarde. Gebruik voor het zaaien in kleine potjes een mix van verse potgrond en zand of speciale zaai- en stekgrond. Voor het zaaien in grote potten en bakken is verse potgrond geschikt. Voor een bak of pot met kruiden en groenten, zoals hongerige tomaten, courgettes en pompoenen, hebben we speciale moestuingrond. Zorg voor goede drainage met gaten in de bodems van de potten en bakken en breng onderin een laag potscherven en/of hydrokorrels aan.

Grote, dikke zaden doe je dieper de grond in dan dunne, fijne zaden. Maak voor de grote zaden met je vinger of de achterkant van een potlood een gat in de grond van 1 tot 3 centimeter diep. Kijk hiervoor bij de instructies op het zaaizakje. Doe het zaad in het gat en bedek het weer met aarde. Dun zaad kun je het best vermengen met wat aarde en zand, zodat je het beter over de grond kunt verspreiden. Zeef of wrijf er een heel dun laagje grond over.

Geef je zaden altijd meteen water. De grote zaden die dieper in de grond zitten kun je water geven met een gieter. Gebruik voor de fijnere zaden liever een gieter met broeskop, om te voorkomen dat ze gaan ‘samenklonteren’ of wegstromen naar een plek waar je ze niet wilt. Druk de grond vervolgens zachtjes aan, met je hand of een plank. Voorkom, zeker gedurende het kiem- en groeistadium, dat je zaden en zaailingen uitdrogen.

Zet er een label met de naam van de bloem, het kruid of de groente bij, zodat je onthoudt wat je er gezaaid hebt. Of markeer de plek in de border, zodat je het prille zaaigoed niet per ongeluk vertrapt of wegschoffelt bij het onkruid wieden.

Neem de tijd om zaailingen te verspenen; wanneer de jonge plantjes te dicht op elkaar groeien kunnen ze zich niet allemaal even goed ontwikkelen. Verwijder de kleinste en de elkaar verdringende exemplaren voorzichtig met je vinger of een pincet.

Een- en twee jarige zomerbloeiers zaaien

Wil je bloemen uit eigen tuin plukken, genieten van een bloemenzee en/of de bijen en vlinders aan voedsel helpen? Zaai dan tussen half mei en eind juni ter plekke eenjarige bloeiers, zoals Cosmea, goudsbloem, groot kaasjeskruid (Malva sylvestris), juffertje-in-het-groen (Nigella), kantbloem (Ammi majus), kattensnor (Cleome), korenbloem, Oost-Indische kers en zonnebloem. Tweejarigen, zoals stokroos, vingerhoedskruid, duizendschoon (Dianthus) en judaspenning, kun je ook in juli en augustus nog op de gewenste plek zaaien.

Groenten en kruiden zaaien

Wie van gezond en lekker eten houdt, kweekt natuurlijk zijn eigen kruiden en groenten. In mei en juni kun je ter plekke, in de moestuin, de kruidentuin, de vierkante-meterbak, een grote pot of kweekbak onder andere deze soorten zaaien:

  • Basilicum
  • Bietjes
  • Bosui of lente-uit
  • Broccoli
  • Courgettes
  • Dille
  • Erwten
  • IJsbergsla
  • Knolraap
  • Koolrabi
  • Postelein
  • Radijs
  • Snijbiet
  • Spinazie
  • Sla
  • Veldsla
  • Venkel
  • Waterkers
  • Witte kool
  • Wortelen

Probeer ook eens bijzondere soorten, zoals quinoa, stevia of ijskruid.

Verder lezen

Kickstart voor je tuin: composteren en mulchen

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in Den Haag geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...