Vandaag geopend van 09:30 tot 18:00

Hulp nodig? Bel ons op 070-3971173

Opfristips voor kamerplanten in de zomer

Opfristips voor kamerplanten in de zomer

Niet alleen mensen fleuren op van zon en warmte, je tuin- en kamerplanten ook! Mits het ook weer niet te heet en te droog is, wat de laatste zomers vaak het geval is. Eerder gaf ons tuincentrum in Den Haag al tips hoe je je tuinplanten het beste bij tropische temperaturen kunt bewateren, nu is het tijd voor zomerse verzorgingstips voor je kamerplanten. Houd deze site in de gaten voor handige tips voor de verzorging van je kamerplanten als je voor langere tijd op vakantie gaat!

Hoe verzorg ik mijn kamerplanten in de zomer?

  1. Geef regelmatig water

In de zomer hebben de meeste kamerplanten meer water nodig dan in de winter, want ze zitten midden in het groei- en bloeiseizoen. Het water verdampt ook sneller door de hogere temperaturen en de potgrond droogt sneller uit, zeker in terracotta potten, die ook vocht opnemen. Je kunt verdroging herkennen aan de volgende signalen:

  • Het blad gaat hangen
  • Het blad gaat omkrullen 
  • Het blad krijgt gele of bruine randen
  • De plant is snel uitgebloeid

Kamerplant water geven

Grote bladplanten, kamerhortensia's, begonia's en bijvoorbeeld ook de basilicum in de vensterbank van de keuken willen zeker twee keer in de week een slokje water. Je kunt altijd even een vinger zo'n twee centimeter diep in de potgrond steken om te voelen hoe droog of nat de grond is. Vetplanten, zoals de populaire vrouwentong (Sansevieria) en Aloë vera, en cactussen zijn de uitzondering op deze regel. Die kunnen met een beetje water in of om de week toe.

NB Gebruik het liefst (resterend) gekookt water of regenwater, omdat kraanwater veel kalk kan bevatten, waar sommige planten niet blij mee zijn. En geef het liefst lauwwarm water, want net als wij houden planten niet van een ijskoude douche.

  1. Zorg voor een hoge luchtvochtigheid

In de zomer is de lucht ook veel droger. Veel mooie, exotische en tropische bladplanten, maar bijvoorbeeld ook varens en 'luchtplantjes', zoals de Tillandsia, houden juist van een hoge luchtvochtigheid. Benevel deze een of twee keer per week met de plantenspuit en zet een paar waterschaaltjes met een laagje water in de buurt van de planten. Dat water zal opvallend snel verdampen, zeker op een zonnige plek in de vensterbank, waarmee je de luchtvochtigheid in huis verhoogt.

Kamerplant besproeien met water

  1. Geef regelmatig vloeibare voeding

In ons tuincentrum in Den Haag vind je speciale plantenvoeding, bijvoorbeeld voor bloeiende en groene kamerplanten, voor cactussen en vetplanten en voor orchideeën. Meng deze volgens de instructies op het etiket een keer per week of per twee weken door het water in de gieter. In het late najaar kun je daar mee ophouden, want in de winter gaan ook je kamerplanten in een lagere versnelling omdat er minder licht en warmte is.

NB Ook je kuip- en potplanten in de tuin en op het balkon hebben nu regelmatig wat extra (vloeibare) voeding nodig.

  1. Verpotten of verplaatsen

Planten die bijna uit hun pot knallen, waarvan de wortels over de randen of onder uit de pot komen, zet je in een iets grotere pot met verse potgrond. Daar knappen ze zienderogen van op, want ze hebben meer ruimte en ook nieuwe meststoffen uit de verse potgrond tot hun beschikking. Als ze scheef gaan groeien, naar het licht toe, kun je ze een kwartslag draaien of op een andere plek zetten.

Kamerplant verpotten naar een grotere pot

  1. Zo krijg je weer prachtig glanzende bladeren

Ziet je mooie bladplant er maar dof en stoffig uit? Zet hem dan in het bad of douchebak en sproei hem zachtjes af met de douchekop. Of pak keukenpapier of een schoon keukendoekje gedoopt in een beetje melk en wrijf de bladeren voorzichtig weer glanzend schoon. Ook kun je je bladplanten een paar uur buiten zetten als er zachte, zomers regenbuitjes vallen. 

Heb je vragen over de verzorging van je kamerplanten, stel die dan gerust aan een van onze deskundige medewerkers. In ons tuincentrum in Den Haag vind je niet alleen allerlei soorten gieters, plantenspuiten en waterschalen, maar ook speciale potgrond en plantenvoeding voor bijvoorbeeld orchideeën en cactussen en vetplanten. En natuurlijk de mooiste plantenpotten en bakken!

Tags:

Verder lezen

Kamerplanten zorgen voor meer sfeer in huis

Wij geven je tips om het binnenshuis extra gezellig en kleurrijk te maken.

Lees meer...
De beste tips voor een stralende Monstera

In deze blog delen we de beste tips voor het laten floreren van jouw Monstera, van standplaats tot verzorging.

Lees meer...
Vakantietips voor je kamerplanten

Hoe houd je je kamerplanten mooi als je op vakantie gaat? Wij geven tips!

Lees meer...