Vandaag geopend van 09:30 tot 18:00

Hulp nodig? Bel ons op 070-3971173

Dieren in je tuin

Wij maken nogal wat veranderingen in ons milieu mee. Als mens kunnen we ons aardig beschermen tegen deze invloeden van buiten, maar de natuurlijke woonplaats van vele insecten, egels, vogels en andere tuindieren worden bedreigd. Dieren in je tuin zijn echter van onschatbare waarde! Denk aan de cruciale rol van bijen en vlinders in het bestuivingsproces. Help de natuur dus een handje en geef nuttige tuinvrienden een warm thuis. Bekijk hieronder een kleine selectie artikelen die je via onze webshop kunt bestellen. Bezoek ons tuincentrum voor het gehele aanbod.

Zoek je juist naar producten geschikt voor je hond, kat of een ander huísdier? Neem dan een kijkje bij onze dierbenodigdheden.

Toon filters Verberg filters

Filter producten

1 - 5 van 5 producten

Insectenhotels: een warm welkom voor nuttige tuinbewoners

Bijen, lieveheersbeestjes, vlinders en andere insecten spelen een cruciale rol in het behoud van onze natuurlijke omgeving. Hoe dat zit?

 • Veel planten zijn afhankelijk van bestuiving om zich voort te planten. Insecten spelen een rol bij het overbrengen van stuifmeel van de ene bloem naar de andere, waardoor vruchtvorming mogelijk wordt.
 • Insecten dragen ook bij aan de afbraak van organisch materiaal. Hierdoor wordt de bodem verrijkt met voedingsstoffen en ontstaat er een gezonde bodemstructuur.
 • Insecten vormen bovendien een belangrijk onderdeel van de voedselketen. Ze dienen als voedsel voor talloze andere dieren.
 • Sommige insecten zijn tevens natuurlijke vijanden van plaaginsecten. Roofinsecten, zoals lieveheersbeestjes, sluipwespen en roofmijten, helpen bij de controle van populaties schadelijke insecten. Veel beter dan chemische bestrijdingsmiddelen!

Door een insectenhotel, maar ook bij- of vlinderlokkende planten in je tuin te plaatsen, geef je deze nuttige beestjes niet alleen een thuis, maar stimuleer je ook de biodiversiteit. Het is een win-winsituatie: jij geniet van een levendige tuin, terwijl de insecten een veilige haven hebben.

Help tuinvogels een handje

Een tuin vol leven is niet compleet zonder vrolijk gefladder en gezang van tuinvogels. Het lokken van deze gevederde vrienden is niet alleen een lust voor het oog, maar ook bevorderlijk voor de natuurlijke balans in je tuin. Overweeg het ophangen van nestkastjes op verschillende hoogtes en in verschillende hoeken van je tuin. Zo bied je verschillende soorten vogels een geschikte plek om hun nest te bouwen en hun kroost groot te brengen. Er zijn echter meer 'lokkertjes':

 1. Zet een ondiepe waterbron in je tuin, zoals een vogelbad. Hiermee voorzie je niet alleen vogels van drinkwater, maar bied je ook insecten een plek om te drinken.
 2. Plaats voedertafels met diverse soorten zaden en voederhuisjes in je tuin. Hiermee voorzie je vogels van voedsel, vooral in de koudere maanden wanneer natuurlijk voedsel schaarser is.
 3. Overweeg het aanplanten van wintergroene struiken en bomen. Deze bieden niet alleen beschutting aan vogels, maar zorgen ook voor kleur in je tuin tijdens de wintermaanden.

Blog: huis- en tuindiertips voor de koude maanden

Je kunt ook zelf aan de slag met een vogelbuffet!

Kom naar hét tuincentrum van Den Haag voor de beste tuinvogelbenodigdheden!

Verwelkom de egel!

Egels zijn schattige, stekelige tuinbewoners die dol zijn op slakken en insecten. Het zijn natuurlijke bestrijders van plaaginsecten en verdienen een warm welkom in je tuin. Maak je tuin egelvriendelijk door te zorgen voor schuilplaatsen en voedsel. Hoe? Simpel! Laat her en der bladerhopen liggen. Egels zijn nachtdieren en brengen overdag graag hun tijd door in verborgen schuilplaatsen, zoals een bladerdek, dichte struiken en composthopen. Het aanbieden van ongezouten noten, een gekookt ei of kattenvoer kan een goede aanvulling zijn op hun dieet. Overweeg het plaatsen van egelhuisjes in afgelegen hoekjes van je tuin. Dit biedt ze een veilige plek om te nestelen. Zorg bovendien voor ondiepe waterbakjes in je tuin.

Tip! Vermijd het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen in je tuin. Egels eten insecten en kunnen schade ondervinden door giftige stoffen.

Bestrijdingsmiddelen

Ga voor groen: tuinplanten die dieren aantrekken

Het kiezen van planten die dieren aantrekken, kan je tuin omtoveren tot een levendige en gastvrije omgeving. Hier zijn enkele planten die specifiek bedoeld zijn om verschillende dieren, zoals bijen, vlinders, vogels en egels, naar je tuin te lokken:

 1. Voor bijen en vlinders:

  • Lavendel is niet alleen geliefd om zijn geur, maar ook een favoriet van bijen en vlinders.
  • De Buddleja (vlinderstruik) trekt vlinders aan met zijn nectarrijke bloemen.
  • Echinacea (zonnehoed) biedt nectar voor bijen en vlinders en voegt kleur toe aan je tuin.
  • Kruiden, zoals salie, tijm en rozemarijn, zijn niet alleen lekker, maat trekken ook ook bijen en andere insecten aan.
 2. Voor vogels:

  • Plant struiken zoals lijsterbes, vuurdoorn, en braamstruiken om vogels te lokken met hun bessen.
  • Zonnebloemen zijn niet alleen aantrekkelijk voor vogels, maar ook voor insecten.
  • Siergrassen en planten zoals zonnehoed produceren zaden die geliefd zijn bij vogels.
 3. Voor egels:

  • Struiken met dichte bladeren, zoals klimop, bieden goede schuilplaatsen voor egels.
  • Wat goed is voor vogels, is vaak ook geschikt voor egels. Overweeg dus planten die bessen en zaden produceren.

Denk eraan om een verscheidenheid aan planten met verschillende bloeiperioden in je tuin op te nemen, zodat je het hele jaar door dieren kunt aantrekken.

Kom naar hét tuincentrum van Den Haag voor de beste dierbenodigdheden!

Kom naar hét tuincentrum van Den Haag voor de beste tuinvogelbenodigdheden!

Kom naar hét tuincentrum van Den Haag voor de beste tuinvogelbenodigdheden!

Alles voor tuindieren koop je bij tuincentrum Ockenburgh!

Een tuin die leeft en bruist van activiteit is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een bijdrage aan het behoud van onze natuurlijke omgeving. Door tuinvogels, egels en insecten een warm welkom te geven, creëer je een harmonieus ecosysteem waarin planten en dieren in perfecte symbiose floreren. Laat je tuin bruisen van leven en geniet van de prachtige diversiteit die de natuur te bieden heeft. En vergeet niet, elke kleine inspanning draagt bij aan een grotere impact op het behoud van onze geliefde tuinbewoners. Maak je tuin een thuis voor iedereen met de producten van tuincentrum Ockenburgh, hét tuincentrum van Den Haag. Onze medewerkers geven je graag meer tips en tricks over de producten die passen bij jouw tuin. Tot snel!

Ontdek ook ons aanbod voor huisdieren