• Tuincentrum Ockenburgh

  Tuincentrum Ockenburgh

  Met hebberig makende lijstjes...

 • Tuincentrum Ockenburgh

  Tuincentrum Ockenburgh

  Creatieve DIY projecten...

 • Tuincentrum Ockenburgh

  Tuincentrum Ockenburgh

  En handige tips (ook als je geen groene vingers hebt)

Vandaag geopend van 09:30 tot 20:00

Hulp nodig? Bel ons op 070-3971173

Kokedama - zwevende planten...

De kokedama, wat letterlijk mosbal betekent, is een kunst met planten afkomstig uit Japan. Deze kunstvorm hoort ergens thuis tussen de ikebana, bloemschikken op z'n Japans, en bonsai, het door manipulatie klein houden van een plant die eigenlijk heel groot en oud lijkt. Kokedama is een recenter verschijnsel en bestaat pas een jaar of twintig. De regels zijn wat vrijer toe te passen en daardoor is deze kunst na een paar goede tips makkelijk zelf te beoefenen.

Maak je eigen Kokedama!

Je kunt de kokedama's kant-en-klaar kopen in de winkel, maar voor wie het geduld heeft is het natuurlijk veel leuker om er zelf een te maken! Je hebt niet veel nodig. Alleen een plant, een groot stuk mos en touw. Welke plant je neemt, kun je zelf kiezen. Je kunt namelijk met veel planten kokedama's maken, bijvoorbeeld orchideeën, varens, bamboeplanten, hosta's en zelfs tropische planten. Kies dus gewoon jouw favoriet uit. Kokedama's kun je maken in elk formaat, van een enkele plant of met meerdere. Heb je een plant uitgekozen? Tijd om te gaan knutselen!

Benodigdheden voor je eigen Kokedama

 • Stekjes van jouw lievelingsplant. De meeste planten zijn geschikt voor een kokedama-metamorfose, hij moet alleen niet te groot zijn. Wij kozen voor de varen, rhipsalis en parapluplant.
 • Een stuk platmos van 20x20 cm 
 • Potgrond
 • Een klein blokje steekschuim
 • Sterk touw
 • Ijzerdraad
 • Nylondraad
 • Schaar

 

Andere planten die je ook kunt gebruiken: pothos, philodendron, aspergevaren, staghorn varen, hypoestes phyllostachya, nestvaren, bladbegonia.


Planten die we afraden: bloeiende planten, vetplanten, venushaar.

Kokedama stap voor stap:

 1. Leg het stuk platmos op tafel, met de groene kant naar boven;
 2. Maak het stuk steekschuim nat en plaats het in het midden van het platmos;
 3. Gebruik het ijzerdraad om een gat in het steekschuim te prikken waar je het touw doorheen kunt doen. Met het touw hang je later de bol op aan het plafond.

4. Leg wat potgrond rondom het steekschum. Vouw het platmos nu dicht om het steekschuim, waardoor een bolletje ontstaat.

5. Gebruik het nylondraad om de mosbal dicht te maken. Wikkel het nylon voor versteviging nog een paar keer rond de bal;

6. Prik met het ijzerdraad gaatjes in de bol en steek de stekjes van jouw plant(en) ertussen;

7. Spuit je zwevende planten nat met de plantenspuit en genieten maar deze zomer!

Nu is het tijd om te genieten van je eigen Kokedama!

Mooiwatplantendoen