Vandaag geopend van 09:30 tot 20:00

Hulp nodig? Bel ons op 070-3971173

Houten tuinmeubelen onderhouden in 9 stappen

Ben je op zoek naar een houten tuinset? Dat is een mooie en duurzame keuze! Hout gaat lang mee als het goed onderhouden wordt en het is een sterk materiaal. De uitstraling is natuurlijk en warm, waardoor hout in veel tuinen prachtig tot zijn recht komt! Bij ons in het tuincentrum hebben we een uitgebreide collectie aan houten tuinmeubelen, dus je bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen. In onze webshop kun je ook alvast wat inspiratie opdoen vanuit je luie stoel.

Verschillende houtsoorten

Houten meubelen kunnen we onderverdelen in hardhout en vurenhout. Teakhouten meubelen zijn bijna vrij van onderhoud. Om vergrijzing tegen te gaan, kun je de tuinmeubelen behandelen met teakolie, of andere onderhoudsmiddelen die speciaal voor hardhout ontwikkeld zijn. Vergrijsd teak kun je schoonmaken met teakcleaner, daarna zijn deze weer als nieuw.

Vurenhouten meubelen moeten altijd behandeld worden met een beits of lak. Het voordeel van dit materiaal is dat je de tuinmeubelen in elke gewenste kleur kunt verven. Je koopt in onze webshop gemakkelijk nieuwe tuinmeubelen online, net zoals de onderhoudsmiddelen. Zo geniet je zo lang mogelijk van jouw tuinmeubelen!

De voordelen van houten tuinmeubelen

 • Mooie natuurlijke uitstraling
  Houten tuinmeubelen zijn natuurlijk prachtig om te zien en hebben een natuurlijke uitstraling. Dit past in veel tuinen, waardoor er voor iedereen wel een mooie houten tuinset te vinden is!
   
 • Wordt niet erg heet in de zon
  In tegenstelling tot een donkere kleur kunststof wordt hout niet erg warm in de zon. Dat is voor hete zomerdagen wel zo lekker! Is het je alsnog te heet, kijk dan gerust eens bij ons collectie aan verkoelende parasols.
   
 • Duurzaam mits goed behandeld en opgeslagen
  Een houten tuinset gaat ontzettend lang mee, maar dan moet deze wel goed onderhouden worden. Zie onze onderhoudstips om zo lang mogelijk plezier te hebben van jouw houten tuinset!

In 9 stappen je houten tuinmeubelen onderhouden

Het is belangrijk om jouw houten tuinmeubelen het liefst jaarlijks een onderhoudsbeurt te geven, zodat de set zo lang mogelijk mooi blijft en je er optimaal van kunt genieten. Met ons stappenplan gaat dat zeker lukken!

Stap 1. Borstelen

Nieuwe tuinmeubelen maak je schoon met een zachte borstel, om de natuurlijke waslaag van het hout niet te beschadigen. Een hoge drukreiniger lijkt misschien een goede oplossing, maar deze straal is te hard en zal de natuurlijke waslaag aantasten. Dat is toch zonde!

Stap 2. Reinigen

Gebruik dezelfde zachte borstel om de meubels schoon te boenen in combinatie met vloeibare zeep of tuinmeubelreiniger. Bij ons in het tuincentrum hebben we hier de perfecte spullen voor, dus kom gerust langs. Laat de tuinset vervolgens 24 uur goed drogen.

Stap 3. Olie

Wrijf de meubelen met een borstel in met een dikke laag tuinmeubelolie. Laat dit 15 minuten inwerken en neem dan de meubelen met een droge doek af. Je kunt ook kiezen voor een spray om lastig bereikbare plekjes mee te behandelen of om je tuinset tussendoor mee bij te houden. 

Stap 4. Houtreiniger

Verdun de houtreiniger, zoals op de verpakking staat aangegeven. Meestal één deel houtreiniger op vijf delen water. Vergeet niet om werkhandschoenen aan te trekken voor deze klus!

Stap 5. Inwerken

Gebruik een schuurborstel met houtreiniger om de meubelen mee in te wrijven. Voor lastige plekken zoals naden en hoeken kun je een platte kwast gebruiken. Laat het vervolgens tien minuten inwerken. Voor schimmelplekken die je niet weg krijgt, kun je eventueel schuurpapier gebruiken.

Stap 6. Schrobben

Schrob de meubelen met een harde borstel in alle richtingen na.

Stap 7. Afspoelen

Spoel het overtollige reiningingsmiddel weg met schoon water en laat de tuinmeubelen minstens 24 uur drogen. 

Stap 8. Meubelolie

Wrijf de meubelen als ze droog zijn in met een paar lagen meubelolie. Gebruik hiervoor een borstel en een zachte doek.

Stap 9. Bescherming

Als je de tuinstoelen niet gebruikt, zet ze dan schuin onder de tuintafel, zodat het regenwater ervan afloopt. Na gebruik van de tuinset, kun je hem het beste afdekken met een hoes. Deze zijn uiteraard ook bij ons in het tuincentrum verkrijgbaar.

Heb je nog andere vragen over jouw houten tuinset of het onderhoud ervan? Kom gerust bij ons langs! Ons ervaren personeel adviseert je graag.

Houten tuinmeubelen kopen

Ben je op zoek naar houten tuinmeubelen? Dan ben je bij Tuincentrum Ockenburgh aan het juiste adres. Je bent van harte welkom voor een bezoekje aan het tuincentrum, waar je onze gehele collectie kunt komen bekijken en proef kunt zitten. Onze ervaren adviseurs helpen je graag. Ook online is er een groot deel van onze tuinmeubelen te vinden in de webshop. Liever vanuit huis oriënteren of in de winkel al een keuze gemaakt? Dan kun je de artikelen natuurlijk ook in onze webshop vinden en bestellen.