Vandaag geopend van 09:30 tot 18:00

Hulp nodig? Bel ons op 070-3971173

Top 5 klimfruit

Zomers heerlijk bramen, druiven, bessen vers plukken uit eigen tuin! Dat klinkt toch heerlijk? Klimfruit is handig omdat je op weinig ruimte veel fruit kan oogsten. Je kan het klimfruit over pergola’s, priëlen, langs schuttingen en andere constructies laten groeien. Klimfruit houdt van voldoende zon en een beschutte plek. Wel belangrijk om goed te snoeien voor een goede oogst en om de planten niet te laten woekeren.

Oké, aan de slag!

1. Bramen

Een prachtige klimplant met heerlijke vruchten. En de naam zegt het al groenblijvend en zonder stekels. Vorige eeuw hadden we in Europa alleen nog maar gestekelde bramen, maar tegenwoordig niet meer. De Thornless Evergreen geeft gemakkelijk vruchten en ze zijn mooi groot. De Thornless Evergreen groeit minder sterk dan bijvoorbeeld de ‘Himalaya’, waardoor deze ook heel geschikt is voor de kleinere tuin. 

2. Blauwe Druif

De ideale druif, makkelijk in onderhoud en heerlijk van smaak. De Boskoop Glory is een Amerikaanse hybride, maar werd verspreid door Boskoopse kwekers, vandaar de naam. De Boskoop Glory is vooral heerlijk als druif, voor het maken van wijn minder geschikt. De vogels vinden deze druif ook zeer smakelijk dus laat hen niet alles van je afpakken. Deze druif heeft niet veel water nodig. De Boskoop Glory bloeit onopvallend in juni-juli en de heerlijke trossen kunnen september geoogst worden.

3. Kiwi

Heerlijk en boordevol vitamine C, dat is de kiwi. De Actinidia deliciosa ‘Jenny’ is zelfbestuivend, dit is bij lang niet alle soorten het geval. Heel handig dus, want dan heb je geen mannelijke en vrouwelijke planten nodig. Deze kiwi is ook één van de oudste soorten. De kiwi houdt van veel zon en voedzame aarde. Dan groeit het plantje krachtig en kan heel hoog klimmen, wel 9 meter. Rond oktober kun je van de smakelijke kiwi’s genieten.

4. Framboos

De Rubus idaeus ‘Fallgold’ is een gele framboos. Vrij onbekend, omdat je hem niet in de winkel ziet. Daarom des te leuker om deze framboos wel in je tuin te planten. Deze framboos is zelfs wat zoeter dan de rozerode soorten. Ook schijnen de gele frambozen minder door vogels gegeten te worden omdat geel minder aantrekkingskracht (lijkt onrijp) heeft dan roze/rood. Er zijn 2 soorten frambozen, herfst- en zomerframbozen. De Fallgold is een herfstframboos en kan van augustus tot oktober geplukt worden. Je zou daarnaast ook een zomerframboos kunnen kiezen, zodat je een lange periode van frambozen kunt genieten. De Rubus idaeus 'Glen Glova' is een voorbeeld van een zomerframboos.

5. Japanse Wijnbes

De Japanse wijnbes draagt helderrode glanzende vruchtjes die heel lekker zijn. De vruchtjes zijn klein maar heerlijk zoet. En je hoeft niet bang te zijn voor rupsjes of wormpjes in de vruchten want deze houden niet van de Japanse wijnbes. De Japanse wijnbes komt oorspronkelijk uit Azië, in de 19e eeuw werd hij ingevoerd in Frankrijk. De bloemen worden bestoven door insecten en de oogst valt in juli-augustus.

Klimplanten vastmaken en begeleiden

Klimfruit voor de moestuin kopen

Kun je ook niet wachten om de schutting te bedekken met heerlijk klimfruit? Of heb je een wand tegen het huis vrij, waar je een mooie druif tegenaan wilt laten groeien? Wacht niet langer en ga aan de slag!

Onze professionals adviseren je graag, dus kom gerust eens langs! (of bestel je producten in de webshop!)