Vandaag geopend van 09:30 tot 18:00

Hulp nodig? Bel ons op 070-3971173

Tuingereedschap onderhouden in 6 stappen

Zorg jij net zo goed voor je gereedschap als voor de planten in de tuin? De meeste mensen willen na het werk in de tuin lekker neerploffen om te genieten van een drankje en een mooi uitzicht op hun perfect verzorgde en zojuist opgefriste tuin. Dat is natuurlijk helemaal niet zo gek, alleen mag het tuingeredschap niet vergeten worden! Ook al staat dit in verhouding tot de tuin op een tweede plek...

De voordelen van het onderhouden van je tuingereedschap

Of je er nu zin in hebt of niet, het is zeer belangrijk om het tuingereedschap goed bij te houden. Uiteindelijk heeft dit namelijk effect op de beplanting in de tuin!

 1. Goed onderhouden tuingereedschap gaat langer mee.
  Dit is eigenlijk zo met al je spullen, maar dit geldt ook zeker voor tuingereedschap.
 2. Het gereedschap werkt beter als het bijgehouden wordt. 
  Een botte snoeischaar komt niet zo gemakkelijk door takken heen en maakt geen strakke wonden. Een verroeste schop is minder scherp en werkt minder gemakkelijk. Dit is jammer!
 3. Er komen minder snel schimmels, ziekten, onkruid en plagen in de tuin als het gereedschap goed schoongehouden wordt.
  Bij het werken in de tuin, komt het gereedschap met verschillende zaken, zoals schimmels. Indien het direct na gebruik schoongemaakt wordt, dan zal het bij het volgende gebruik niet verspreid worden. Voorkomen is beter dan genezen toch?

Wij helpen je graag met onze tips, zodat je zolang mogelijk plezier kunt hebben van je tuingereedschap!

Stap 1: Schoonmaken

Na het tuinieren zou je eigenlijk direct het tuingereedschap moeten schoonmaken. Haal de aarde van je schoffel, hark of schep met water of een harde borstel als de aarde nog blijft plakken. Heb je water gebruikt? Maak het dan vervolgens ook goed droog, want water veroorzaakt natuurlijk roest. Gereedschap met scherpe randen heeft extra aandacht nodig, zoals een snoeischaar, messen of bijlen. Je wilt voorkomen dat ze snel bot worden, dus poets ze vooral schoon met een doek. Soms kan er wat hard op je snoeigereedschap zitten. Dit is goed te verwijderen met afwasmiddel of wasbenzine.

Stap 2: Roest voorkomen

Roest kun je niet altijd voorkomen, maar je kunt het wel proberen met onze tip! Roest ligt altijd op de loer en in het bijzonder bij tuingereedschap. Hierbij komt natuurlijk vaak water en vocht kijken, dus dat is niet zo gek. Ook in droge toestand kan roest voorkomen. Een handige tip om het gereedschap te beschermen tegen roest is door het in te smeren met een laagje olie. Dit zal een beschermende laag vormen en het vocht buitensluiten. Olie stoot namelijk water af. Zo ben je goed voorbereid en houd je het tuingereedschap pico bello in orde!

Stap 3: Roest verwijderen

Soms ontstaat er toch roest, ondanks al je inspanningen. Dit kan gebeuren helaas, maar het tuingereedschap met roest is niet direct afgeschreven! Met onze tips verwijder je het roest gewoon en is het gereedschap weer als nieuw!

 • Gebruik schuurpapier of een stallborstel om de roest eraf te boenen.
 • Ook kun je het gereedschap een paar uur laten weken in witte azijn. Hierna schraap je de roest er zo vanaf!
 • Staalwol of een prop aluminiumfolie zijn goede middelen om te gebruiken als het gereedschap uit zijn bad met witte azijn komt.
 • Limoen en zout is ook een goede tip! Strooi zout op de roestplek en knijp de limoen hierboven uit. Na een paar uur inweken kun je de roest wegschrobben met de limoenschil

Vergeet je niet als je de roest hebt weggekregen om het gereedschap in te smeren met motorolie om het zo te beschermen tegen nieuwe roestplekken?

Stap 4: Tuingereedschap slijpen

Het gebruik van scherpe randen maakt een stuk tuingereedschap voeg of laat bot. Daarom zul je regelmatig moeten slijpen. Denk hierbij niet alleen aan je snoeigereedschap, maar ook aan je schop en schoffel. Scherpe randen knippen makkelijker en snijden met gemak door aarde en onkruid heen. Het slijpen van tuingereedschap kun je natuurlijk zelf doen, maar laten slijpen is ook een optie. De timing is in ieder geval het beste aan het begin óf het einde van het seizoen. Wat voor gereedschap kun je gebruiken voor het slijpen?

 • Slijpsteen
 • Bijlvijl

Stap 5: Vergeet de stelen en handvaten niet

Het tuingereedschap heeft naast het metale gedeelte natuurlijk ook nog een handvat of steel. Deze mogen niet vergeten worden. Lijnzaadolie is goed om het hout mee in te smeren, zodat het in een goede conditie blijft. Deze vormt een beschermlaag, waardoor het hout minder vatbaar is voor weersinvloeden. Bij onbehandeld hout kun je lagen blijven smeren totdat het niet meer intrekt. Dat is een teken dat het diep genoeg ingetrokken is. Bij geschilderd hout, kun je kiezen voor een laagje waterafstotende verf. Dit geeft toch wat extra bescherming.

Stap 6: Opgeruimd staat netjes

Als je klaar bent met het gebruik van het gereedschap en vervolgens het onderhoud ervan, dan is het tijd om het weer netjes op te bergen. Wist je dat het beter is om gereedschap op te hangen? Op de grond wordt het sneller bot en is de kans op roesten groter in verband met het vocht. Ook kun je het in hoezen opbergen en droog bewaren. Anders blijf je roest verwijderen en dat is alleen maar extra werk.

Tuingereedschap en accessoires kopen

Heb je dus al een complete set om de tuin perfect mee te onderhouden? Of ben je nog op zoek naar een eigen kruiwagen (nooit meer lenen van de buurman), een goede takkenschaar of een nieuwe emmer om de planten mee water te geven? Voor al het tuingereedschap ben je bij Tuincentrum Ockenburgh aan het juiste adres! Onze experts adviseren je graag als je twijfelt tussen verschillende soorten. Met onze bovenstaande tips kun je het zo goed onderhouden, dat je voorlopig niet meer bij ons terug hoeft te komen voor nieuw gereedschap...