Vandaag geopend van 09:30 tot 18:00

Hulp nodig? Bel ons op 070-3971173

Je kerstboom mooi houden tot in het nieuwe jaar

Heb jij al een kerstboom aangeschaft? En dan bedoelen wij een echte boom? Een kunstkerstboom is natuurlijk ideaal, maar ook een echte kerstboom kun je plezier van hebben tot in het nieuwe jaar! Zo goed mogelijk voor je echte kerstboom zorgen? Geen probleem met onze tips!
 

Kerstboom verzorgen in 5 stappen

De kerstboom staat dan misschien slechts tijdelijk in huis, maar dit betekent niet dat je er niet lief voor hoeft te zijn. Als je deze kanjer goed verzorgd, dan zorgt hij ook goed voor jou! Dit betekent niet dagelijks naalden op alle plekken, dus daar heeft uiteindelijk iedereen profijt van! 

Onze experts zetten de tips voor je op een rij!

1. Acclimatiseren

Bij de aankoop van een echte kerstboom heb je twee keuzes: een kerstboom met kluit of een kerstboom zonder kluit. Voor iedere soort gaat het acclimatiseren iets anders in zijn werk.

Boom zonder kluit
Na de aankoop kun je het beste een klein plakje van de stam van de boom afzagen, zodat er een nieuwe wond ontstaat. Hierna kan hij in een standaard gezet worden met water. Plaats de boom eerst nog in een tussenruimte. Als je hem buiten gekocht hebt, dan is de schuur bijvoorbeeld een ideale tussenruimte. Nog steeds koel, maar wel beschut. Anders gaat de kerstboom in één keer van een koude buitentemperatuur naar een huiskamertemperatuur en daar kan hij een behoorlijke klap van krijgen. Na 24 uur in de tussentemperatuur heeft de boom voldoende vocht binnen gekregen en is hij zo gewend dat hij in de woning geplaatst kan worden.


Boom met kluit
Ook in deze situatie moet de boom acclimatiseren. De kluit is intact, dus hieraan hoeven we niets te doen. Laat ook deze variant 24 uur op tussentemperatuur bijkomen in een emmer water, zodat de kluit zich kan volzuigen met vocht.  Vervolgens kan de boom de woning in.
 

2. Keuze van de pot

De kerstboom mag in een pot komen te staan, waarbij de stam of kluit voldoende de ruimte krijgt om aarde eromheen te plaatsen. Dit moet aangedrukt worden, zodat de kerstboom stevig rechtop blijft staan. Denk ook aan overtollig water wat weg moet kunnen lopen. Een lekbak is aan te raden.
 

3. Locatie

Droge lucht versnelt de uitdroging van de boom en dus ook van de naalden. Droge naalden vallen uit, dus dat betekent: stofzuigen! Om dit te voorkomen is het slim om de boom niet te dichtbij een verwarming neer te zetten of niet onder een lamp. Ook tocht heeft geen goede uitwerking op de kerstboom, dus naast een open deur of op de tocht is ook niet ideaal. Een vrije hoek, zonder ramen en deuren is ideaal!

4. Water

Na het plaatsen van de kerstboom in de juiste pot of mand, is het verstandig om deze direct enkele liters water te geven. Hierna kun je dit terugschroeven na een halve tot een hele liter water per dag. Zo krijgt de boom voldoende vocht binnen en voorkom je naald uitval.
 

5. Voeding

Om de boom een extra boost te geven kun je hem een universele plantenvoeding geven. Hierdoor zal hij langer zijn naalden behouden en krijgt hij voldoende kracht om een paar weken te staan shinen bij jou in huis!

 

Zou je graag jouw boom met kluit in de tuin planten na de kerstperiode? Geen probleem! Vergeet dan alleen niet om hem dan weer even 24 uur te laten acclimatiseren, om de overgang van temperatuur wat soepeler te laten verlopen.

 

Op zoek naar een prachtige echte of kunstkerstboom? Je bent van harte welkom bij ons in het tuincentrum! Er is altijd een boom die perfect past bij jouw situatie en onze ervaren kerstboom experts staan voor je klaar om je te helpen!