Vandaag geopend van 09:30 tot 18:00

Hulp nodig? Bel ons op 070-3971173

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Viva Lavandula: je zomer is niet compleet zonder een vleugje lavendel!

Iedereen wordt blij van meer groen, meer kleur en meer geur. Lavendel is een klassieker die dit hele totaalplaatje geeft.

En laten we eerlijk zijn: je zomer is niet compleet zonder een vleugje lavendel!

Je ruikt ‘m voordat je ‘m ziet

In Lavandula zit het Latijnse woord ‘lavare’. Dat betekent ‘wassen’. De Romeinen gebruikten lavendel als badkruid, vanwege zijn heerlijke geur en geneeskrachtige, rustgevende werking. Nog steeds wordt lavendel gebruikt tijdens het maken van bijvoorbeeld shampoo, wasmiddel en geurkaarsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wist je dat...

...je bijen, hommels en vlinders heel blij maakt met lavendel? De heerlijk geurende bloemen bevatten veel nectar waardoor deze nuttige insecten graag langskomen.

 

 

 

 

'Echte' lavendel

Er bestaan veel verschillende soorten lavendelplanten. Onze favoriet is de Lavandula angustifolia; een lavendelsoort met stevige, donkerpaarse bloemen.

In Nederland zijn helaas niet alle soorten even winterhard, de Lavendel angustifolia en Lavendel stoechas zijn dat wel. Al is laatstgenoemde minder sterk en minder winterhard dan de angustifolia soort.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Makkelijk in de omgang

Lavendel barst bijna uit elkaar van de goede eigenschappen. Want niet alleen zijn verschijningsvorm en geur zijn uitmuntend, ook in de omgang heb je er een ideale gast aan. Hij kan tegen de warmte en tegen de wind, in kleine potten die je ophangt of in grotere bakken. Door de compacte groeiwijze is deze tuinplant een echte aanrader voor elke border.

Succes begint met de juiste standplaats. Plant lavendel op een zonnige plek in goed doorlatende, liefst kalkrijke grond. Je kunt lavendel het hele jaar door planten, maar in het voor- of najaar (als de grond warm is) heb je meeste kans op gezonde planten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vergeet niet te snoeien!

Lavendel vereist weinig onderhoud, maar vergeet je te snoeien (of knip je tot op het kale hout) dan is het gedaan met de mooie vorm. Om zo lang mogelijk van een volle en bloeiende lavendelplant te genieten, snoei je bij voorkeur tweemaal per jaar.

In het najaar voldoet een kleine snoeibeurt waarbij je uitgebloeide bloemen afknipt. Zo krijgt de plant weer vorm en geeft het overgebleven groen nog voldoende bescherming tijdens de winter. In het voorjaar ga je flinker te werk en snoei je ongeveer een derde van de plant terug.

Let op dat je altijd boven nieuwe, groene scheuten knipt, want anders loopt de plant niet meer uit!

 

 

 

 

 

 

Verder lezen?