De beste geveltuinplanten #1

De beste geveltuinplanten #1

Niet alle bezoekers van ons tuincentrum in Den Haag beschikken over een grote tuin. Ook stadsbewoners – of misschien wel juist stadsbewoners – willen graag een stukje groen, of dat nu op het balkon of dak is. Veel gemeenten stimuleren tegenwoordig de aanleg van geveltuinen, om een buurt groener en dus aantrekkelijker te maken, de sociale cohesie te vergroten (je maakt al snel een praatje met buren en voorbijgangers als je met je plantjes bij de stoep in de weer bent) en overtollig regenwater op te vangen, wat overstromingen tegengaat. Nadeel van geveltuinen is dat ze meestal erg droog zijn, want balkons en daklijsten voorkomen dat regenwater bij de planten terechtkomt. Gelukkig zijn er genoeg planten die gedijen in deze omstandigheden. Doe je voordeel met deze lijst, ook als je in je tuin een stuk met droge grond hebt. Ze zijn ook ideaal als je iedere zomer voor langere tijd met vakantie gaat!

11x struiken en planten voor je geveltuin

Deze struiken en planten zijn geschikt voor een schaduwrijke, droge geveltuin en voor een schaduwrijke, droge plek in de tuin:

 • Buxus
 • Eikvaren (Polypodium)
 • Elfenbloem (Epimedium)
 • Geranium macrorrhizum
 • Klimop (Hedera)
 • Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)
 • Schuimbloem (Tiarella)
 • Sneeuwbes (Symphoricarpos)
 • Steenbeekvaren (Asplenium)
 • Stinkend nieskruid (Helleborus foetidus)
 • Zegge (Carex)

In een volgend nieuwsbericht besteden we aandacht aan planten, struiken en grassen die geschikt zijn voor een zonnige, droge (gevel)tuin – en dus ook perfect zijn voor tuiniers die van een lange zomervakantie in het buitenland houden.
 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Lente in de bol

Het voorjaar lijkt nog heel ver weg. Toch kon je tijdens de kerst al bossen tulpen kopen en verschenen de eerste potjes met hyacinten in de verkoop. De kwekers lijken ons elk jaar steeds vroeger blij te kunnen maken met bolletjes op pot. En het nieuwe tulpenseizoen begint ook alweer op 19 januari, met een feestelijk evenement op de Dam in Amsterdam.

Lees meer...
Kerstboom eruit, kamerplant erin!

Nu de feestdagen alweer achter ons liggen en de kerstversieringen opgeborgen zijn is het opeens een stuk minder sfeervol in huis, en het grauwe weer doet je humeur ook geen goed. Fleur jezelf op met een kamerplant als blikvanger. In ons tuincentrum in heb je ruime keuze, voor elke smaak en elk budget.

Lees meer...
Groentrends 2019

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Wat kunnen we op groengebied verwachten in 2019, zowel in het interieur als in de tuin? Bloemenbureau Holland stelde traditiegetrouw samen met trendwatcher Aafje Nijman drie stijltrends op. Doe ideeën op en beleef alvast de nodige voorpret voor komend tuinseizoen.

Lees meer...
Kentiapalm: Woonplant van de maand januari

Begin het jaar goed met een vriendelijke palm die van top tot teen mooi groen is en ook nog eens naadloos aansluit bij de tijdgeest: nieuwe plannen, beter leven, echt thuiskomen.  

Lees meer...