Tuintips februari

Tuintips februari

Onze handen jeuken om weer in de tuin aan de slag te gaan en al die bruine bladeren en takken te verwijderen. Maar: geduld is een schone zaak. Toch kunnen we de boel al behoorlijk opfleuren en voorbereidingen treffen voor het komende (moes)tuinseizoen.

15x tuinieren in februari

 • Laat bladresten en afgestorven plantendelen liggen, zolang het nog kan gaan vriezen of sneeuwen. Ze vormen een natuurlijk isolatielaagje én bieden beschutting en voedsel aan insecten en vogels.
 • Plant bloeiende sneeuwklokjes in de tuin of in bakken en potten. Uitgebloeide exemplaren die al langer in de tuin groeien kun je uitspitten, splitsen en weer uitplanten.
 • Vul bakken en manden met bloeiende voorjaarsbollen, zoals narcissen, hyacinten, krokusjes, dwergirisjes en blauwe (en witte) druifjes. Plant ze in de tuin als ze zijn uitgebloeid.
 • Ook bloeiende primula’s zijn nu volop verkrijgbaar, in tal van vrolijke kleuren. Zet ze eerst in de huiskamer. Wanneer ze zijn uitgebloeid kun je ze in de tuin planten.  
 • Knip de oude bladeren van kerstrozen weg zodra deze (beginnen te) bloeien, om (de verspreiding van) bladvlekkenziekte tegen te gaan. Bovendien zie je de bloemen dan beter.
 • Verwijder onkruid als paardenbloemen en zwenkgrasjes; die zijn nu nog makkelijk te zien en te herkennen.
 • Voer de vogels met onder andere speciale vogelpindakaas en een mix van pinda’s, zaden en pitten. Maak oude nestkasten en vogelhuisjes schoon met heet water en een borstel of plaats nieuwe.
 • Snoei, als het niet vriest, kale struiken en bomen, appel- en perenbomen, bessenstruiken, leilinde, dakplataan en laatbloeiende clematissen.
 • Onder glas kun je nu al mooie, eenjarige bloeiers als Afrikaantjes, meisjesogen (Coreopsis), klimmende winde (Ipomea), vlijtige liesjes en siertabak (Nicotiana) voorzaaien. 
 • Je kunt ook al beginnen met het zaaien van artisjokken, aubergines, courgettes, paprika’s en pepers in trays of potjes in de vensterbank.
 • Als het niet vriest kun je bessenstruiken, fruitbomen, knoflook, ui, sjalot en aardpeer planten. 
 • Vergeet niet de in de schuur of garage overwinterende kuipplanten af en toe te luchten en controleer ook regelmatig of ze water nodig hebben. Verwijder dor blad om schimmels geen kans te geven.
 • Maak alvast potten, (zaai)bakken en tuingereedschap schoon en ruim de schuur of garage op.
 • Houd noppenfolie en rietmatten bij de hand om vorstgevoelige planten mee te beschermen.
 • En vergeet niet op Valentijnsdag een (geheime) geliefde blij te maken met een mooie bos rozen of een fleurige potroos.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Lente in de bol

Het voorjaar lijkt nog heel ver weg. Toch kon je tijdens de kerst al bossen tulpen kopen en verschenen de eerste potjes met hyacinten in de verkoop. De kwekers lijken ons elk jaar steeds vroeger blij te kunnen maken met bolletjes op pot. En het nieuwe tulpenseizoen begint ook alweer op 19 januari, met een feestelijk evenement op de Dam in Amsterdam.

Lees meer...
Kerstboom eruit, kamerplant erin!

Nu de feestdagen alweer achter ons liggen en de kerstversieringen opgeborgen zijn is het opeens een stuk minder sfeervol in huis, en het grauwe weer doet je humeur ook geen goed. Fleur jezelf op met een kamerplant als blikvanger. In ons tuincentrum in heb je ruime keuze, voor elke smaak en elk budget.

Lees meer...
Groentrends 2019

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Wat kunnen we op groengebied verwachten in 2019, zowel in het interieur als in de tuin? Bloemenbureau Holland stelde traditiegetrouw samen met trendwatcher Aafje Nijman drie stijltrends op. Doe ideeën op en beleef alvast de nodige voorpret voor komend tuinseizoen.

Lees meer...
Kentiapalm: Woonplant van de maand januari

Begin het jaar goed met een vriendelijke palm die van top tot teen mooi groen is en ook nog eens naadloos aansluit bij de tijdgeest: nieuwe plannen, beter leven, echt thuiskomen.  

Lees meer...