Tuintips september

Tuintips september

Het einde van de zomer is in zicht. De nachten worden langer en frisser, maar met een beetje geluk krijgen we nog een mooie nazomer. In september is er in ieder geval nog meer dan genoeg te doen in de tuin en moestuin en op het balkon en terras.

15 tuintips voor de maand september

 1. Plant najaarsbloeiers, zoals zonnekruid, zonnehoed, hemelsleutel (Sedum), herfstasters en herfstanemonen.
 2. Vul potten en bakken met bloeiende bolchrysanten, heide, tuincyclamen, hebe, dwergasters en klein blijvende siergrassen of wintergroene klimop. Wil je zeker zijn van kleur in het najaar en de komende winter? Gebruik dan vrolijk gekleurde potten en bakken. Er zijn ook potten met geïntegreerde verlichting. Vraag ernaar in ons tuincentrum in Den Haag.
 3. Heb je eerder dit jaar tweejarigen als stokroos, judaspenning en vingerhoedskruid gezaaid? Plant deze dan nu op hun plek van bestemming.
 4. Zaai eenjarigen als ridderspoor (Consolida), Oost-Indische kers, juffertje-in-het groen (Nigella), komkommerkruid, korenbloemen, slaapmutsjes en goudsbloemen. Je kunt ook nog een paar groenten zaaien, zoals tuinkers, lente-ui, knoflook, spinazie, winterpostelein, rucola en veldsla.
 5. Kom kijken naar ons assortiment voorjaarsbollen. Narcissen, sneeuwklokjes en krokussen kun je vanaf medio deze maand al planten. Wees er ook op tijd bij voor je favoriete tulpen en sieruien (Allium), die je in oktober en november kunt planten. Grote potten kun je vullen met een mix van voorjaarsbollen, zoals blauwe druifjes, dwergirisjes en hyacinten. Plant er viooltjes bovenop, om daar in de winter van te kunnen genieten.
 6. Plant groenblijvende struiken en bomen. Denk ook aan bessenstruiken waar de vogels blij mee zullen zijn, zoals dwergmispel, lijsterbes, kardinaalsmuts en vlier. Het is ook een goede tijd om wintergroene struiken te verplanten en pioenrozen te planten.
 7. Graszoden en graszaad gedijen nog goed. Gebruik deze om kale plekken in het gazon op te vullen of voor de aanleg van een heel nieuw gazon. Verticuteer het gras op een droge dag en verwijder mossen en onkruid.
 8. Scheur of deel kruiden en vaste planten die te groot zijn geworden of die aan een  verjongingskuur toe zijn.
 9. Laat de camelia en rododendron niet uitdrogen, want ze vormen nu knoppen voor volgend jaar.
 10. Blijf de uitgebloeide bloemen van dahlia’s, rozen en eenjarige bloeiers en potplanten als Pelargoniums verwijderen.
 11. Neem stekken van niet winterharde kuip- en potplanten, zoals potgeraniums (Pelargonium) en oleander. Vergeet niet de planten regelmatig voeding en water (als het lang droog blijft) te geven.
 12. Snoei groenblijvende struiken en hagen, zoals buxus en taxus, nog een keer in vorm.
 13. Maak vogelhuisjes schoon met een borstel, warm water en groene zeep of hang nieuwe vogel- (en vleermuis)kastjes op.
 14. Haal algen, kroos, blad en plantafval uit de vijver. Laat alles een nacht op de kant liggen voordat je het in de gft-bak of op de composthoop gooit, zodat waterdiertjes eruit kunnen kruipen en weer de vijver in kunnen plonzen. Span een net over de vijver om vallende bladeren op te vangen.
 15. Heb je exotische kamerplanten op je terras of balkon vakantie laten vieren? Haal ze weer naar binnen voordat het echt koud wordt. Kijk eerst goed of er geen insecten of slakken in zitten en verwijder uitgebloeide bloemen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Lente in de bol

Het voorjaar lijkt nog heel ver weg. Toch kon je tijdens de kerst al bossen tulpen kopen en verschenen de eerste potjes met hyacinten in de verkoop. De kwekers lijken ons elk jaar steeds vroeger blij te kunnen maken met bolletjes op pot. En het nieuwe tulpenseizoen begint ook alweer op 19 januari, met een feestelijk evenement op de Dam in Amsterdam.

Lees meer...
Kerstboom eruit, kamerplant erin!

Nu de feestdagen alweer achter ons liggen en de kerstversieringen opgeborgen zijn is het opeens een stuk minder sfeervol in huis, en het grauwe weer doet je humeur ook geen goed. Fleur jezelf op met een kamerplant als blikvanger. In ons tuincentrum in heb je ruime keuze, voor elke smaak en elk budget.

Lees meer...
Groentrends 2019

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Wat kunnen we op groengebied verwachten in 2019, zowel in het interieur als in de tuin? Bloemenbureau Holland stelde traditiegetrouw samen met trendwatcher Aafje Nijman drie stijltrends op. Doe ideeën op en beleef alvast de nodige voorpret voor komend tuinseizoen.

Lees meer...
Kentiapalm: Woonplant van de maand januari

Begin het jaar goed met een vriendelijke palm die van top tot teen mooi groen is en ook nog eens naadloos aansluit bij de tijdgeest: nieuwe plannen, beter leven, echt thuiskomen.  

Lees meer...