Vandaag geopend van 09:30 tot 20:00

Hulp nodig? Bel ons op 070-3971173

Dille

Dille

Vroeger hadden we zout om ons eten op smaak te maken. Tegenwoordig gebruiken we allerlei kruiden om gerechten een aparte of sterkere smaak te geven. Vooral als ze vers uit eigen tuin komen ruiken en smaken ze heerlijk. Bij deze enige informatie en tips over Dille.

Anethum graveolens L. – Dille
Dille is een eenjarige plant met een zeer dunne, ronde stengel en kan tot 1.20 meter hoog worden. De opvallende bladeren zijn fijn gevederd. De bloemen zijn geel en staan in schermen. In Midden-Europa loopt de bloeitijd van juli tot september. De vruchten zijn 1 tot 2 mm lang en eivormig. Het belangrijkste bestanddeel van de plant is de carvonbevattende etherische olie. Carvon is een aromastof die ook wordt gebruikt bij de productie van likeur en parfum.

Dille kweken
Tot maart kunnen we dille uitzaaien. De zaden moeten dun worden bestrooid en daarbij is het raadzaam om iedere twee tot drie weken wat bij de zaaien, zodat u de hele zomer van verse dille kunt genieten. Het is ook mogelijk om dille te kweken in een bloempot of balkonbakken. Waar u wel op moet letten is dat deze genoeg water krijgen. Vanaf midden april kan het oogsten beginnen – nog voor het bloeien. Wie de zaden houden wil, laat de bloemschermen tot kort voor het rijpen staan. Snij ze af en laat ze volledig uitdrogen op een warme droge plaats. Daarna krijgt u door licht schudden de zaadkorrels voor de volgende zaaiperiode.

Medicijn
Zowel in de fytotherapie als in de homeopathie wordt dille gebruikt als geneesmiddel. Bij fytotherapie worden de gedroogde vruchten gebruikt voor verschillende toepassingen en als bestanddeel in thee. Dille wordt het meest ingezet voor maag- en darmklachten. In de homeopathie wordt de hele plant gebruikt. Deze wordt ingezet voor met name hart en bloedsomloop.

Eten
Dille is zeer aromatisch. Bij voorkeur worden alleen de jonge, fijne scheuten met de verse, licht bittere smaak gebruikt. Het is van belang om dille nooit mee te koken. Het beste kunt u dille toepassen vlak voor het serveren. Ook is het mogelijk dillesaus te maken. Dille is heerlijk bij salades, komkommergerechten, kwark en kan worden toegepast in sauzen voor visgerechten.

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over dille wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.