10 populaire kamerplanten van 2019
Voor het geval dat je verlegen zit om wat groene inspiratie. Als je op zoek bent naar een kado voor die goede vriend of vriendin. Of natuurlijk gewoon om jouw huis gezellig te maken met een flinke dosis groen! Er zijn tal van redenen te bedenken om eens de meest populaire kamerplanten van dit moment te bekijken!
1. Pachira Aquatica
Pachira Aquatica wordt ook wel Watercacao of Geldboom genoemd. De naam Money Tree heeft deze kamerplant te danken omdat in het Verre Oosten wordt geloofd dat de bladeren geld kunnen vangen. Daarom is het een ideaal kado voor housewarmings en verjaardagen. Of je er echt rijk van wordt, dat is de vraag...
Van oorsprong komt de Pachira uit de moerassen van Oost Brazilië, Panama en Costa Rica. De Pachira kamerplant behoort tot de plantenfamilie Malvaceae, deze staat ook wel bekend als de kaasjeskruidfamilie.
Verzorging:
Deze plant heeft eens per 3 weken een flinke scheut water nodig. Omdat de Pachira water opslaat in de stam moet de grond uitgedroogd zijn voordat er opnieuw water wordt gegeven. In de zomer mag de grond wel licht vochtig zijn voordat de kamerplant opnieuw water krijgt.
2. Philodendron (Xanadu)
De Philodendron Xanadu is een mooie trendy kamerplant die de ruimte goed op kan vullen. De Philodendron verbruikt niet veel water maar moet wel altijd in vochtige aarde staan. Met de Philodendron Xanadu haal je de jungle in huis. De karakteristieke gekartelde bladeren van de Xanadu zorgen voor een leuke uitstraling in de kamer. Hij staat ook bekend als de liefdesboom, wat eigenlijk best gek is. Hij is namelijk licht giftig! Wel is hij de perfecte luchtzuiveraar!
Verzorging:
Een Philodendron is gevoelig voor te veel water. Geef daarom niet te vaak water. Je kunt de kamerplant opnieuw water geven zodra de grond begint op te drogen. In de winter mag de grond ongeveer een weekje droog aanvoelen.
3. Medinilla
Deze kanjer heeft indrukwekkende grote en hangende roze bloemen, waar je spontaan verliefd op wordt. Zelfs mensen die niets met planten of met roze hebben, vallen meestal voor Medinilla, want deze weelderige woonplant is echt onweerstaanbaar. Tussen sierlijk golvende bladeren groeien in hoge bogen vierkante stengels die aanvoelen als kurk en vierkant zijn. Hier groeien grote roze bellen aan. En als die opengaan, komt daar weer een tros dieproze bloemetjes uit. Zo zie je, de Medinilla verrast!±
Deze majestueuze woonplant is een absolute blikvanger en verdient een plaatsje waar hij vrij kan staan en hangen. Zo komen de bladeren (die wel 30 cm kunnen worden) mooi uit en kunnen de bloemtrossen helemaal uit de kelken komen.
Verzorging:
De bladeren van de Medinilla gaan slap hangen wanneer de plant water verlangt. Nadat de plant water heeft gekregen zullen deze rechttrekken en zal de plant er weer mooi bij staan. In de praktijk is de Medinilla dus een makkelijke woonplant. Ze bloeit 3-5 maanden!
4. Bekerplant
Heb je een bekerplant, dan zal die gegarandeerd ter sprake komen als je bezoek hebt, door de bijzondere vorm, de spannende kannen en zijn bloeddorstige reputatie. Bekerplant (wetenschappelijke naam: Nepenthes) staat ook bekend als het kroonjuweel onder de vleesetende planten. De bladtoppen vormen een rank die langzaam opzwelt tot een wulpse schenkkan met een smalle hals en een omhoog staand deksel.
Bekerplant vormt aan de uitsteeksels van het groene blad een roodbruine beker met een deksel. Met nectar lokt hij insecten en andere prooidieren naar de beker die aan de bovenkant heel glad is. Hierdoor glijdt hun prooi makkelijk uit en valt deze in de beker waar een stroperige vloeistof vol verteringsenzymen er korte metten mee maakt. De plant haalt hier zijn voeding uit. Bekerplant is verkrijgbaar in diverse formaten als hangplant en sta-plant, die laatste komt het best tot zijn recht in een hoge pot.
Verzorging:
Deze bijzondere plant gedijt het beste op een plaats waar de luchtvochtigheid wat hoger ligt. De grond moet altijd (licht) vochtig aanvoelen, maar zorg dat de wortels niet in een laagje water komen te staan. Het beste is om de plant van bovenaf te bewateren, zodat het water door de grond heen naar beneden zakt.
5. Alocasia
Olifantsoor met steeltjes die lijken op een zebra! Een beestachtige kruising uit het verre Borneo om uw huiskamer van een tropisch tintje te voorzien! Alocasia heeft grote, mooi getekende bladeren. Ondanks het feit dat het een forse jongen is, ziet de plant er toch luchtig en gestileerd uit, door de hoge, gladde stengels die uit een knol groeien. Die stengels kunnen effen zijn, maar ook tijgerstrepen hebben en het blad is al even spraakmakend. Er is een soort waarvan de bladeren op Afrikaanse maskers lijken, eentje met gerimpelde bladranden en eentje die de skeletplant wordt genoemd, omdat de bladnerven zich nadrukkelijk aftekenen.
Verzorging:
Olifantsoren gaan slap hangen wanneer er te weinig water in de cellen aanwezig is. In de stengels is veel water aanwezig wat je al snel merkt wanneer je een stengel doorsnijdt. Daarom houden Alocasia's ervan als de grond constant licht vochtig is. Controleer daarom regelmatig met een vinger in de grond of deze nog vochtig is.
6. Calathea
Bladeren die golven, ribbelen, ronde, spitse of ovale vormen hebben en bovendien niet vies zijn van een patroontje. Maak kennis met de Calathea. De kracht en de pracht van de Calathea zit ‘m in zijn bladeren. Ovale beauty’s in verschillende groentinten met af en toe een vleugje paars. Denk streepjes, vlammende patronen of alleen een gekleurde rand. Sommige types hebben daarnaast opvallende oranje bloemen. En dat is nog niet alles. Zodra ‘s-morgens de zon doorbreekt, spreiden die prachtbladeren zich om het licht op te vangen en ‘s-avonds sluiten ze zich weer. Zo blijft je plant lekker in vorm. Deze sterke jongen helpt je de lucht te zuiveren, dus wees extra lief voor hem.
Verzorging:
Je kunt de Calathea het beste regelmatig kleine hoeveelheden water geven. In de zomerperiode is het verstandig om de plant tweemaal per week water te geven. In de winter mag je gerust wat minder water geven. Het is van belang dat de Calathea in lichtvochtige grond staat, zonder dat er hierbij een laag water onder in de pot vormt. Door zijn oorsprong uit het vochtige Amazone regenwoud is het van belang dat de grond nooit droog staat.
7. Aloë Vera
Is planten verzorgen niet jouw sterkste kwaliteit? Dan willen wij deze graag aan je voorstellen. Deze dame is zo sterk, dat zelfs de grootste planten-doder haar er niet onder krijgt! De Aloë Vera is een kamerplant met zeer bijzondere eigenschappen, het sap wordt soms gebruikt voor cosmetische producten. De oude Egyptenaren maakte er al gebruik van. Wij gaan vooral om zijn bijzondere schoonheid. Hij kan overal staan als het maar niet te donker is. Let op dat je deze kamerplant niet te veel water geeft.
Verzorging:
Aloë zijn makkelijke kamerplanten die het goed doet in de schaduw maar na enige gewenning ook in de volle zon. Doordat ze vocht opslaan in hun blad kunnen ze langere tijd zonder water. In principe is 1 keer per week water geven voldoende. Dit maakt ze een ideale kamerplant voor iemand die niet altijd thuis is.
8. Zaagcactus
Perfect om te stekken, een zig zag vorm in het blad en vraagt niet veel aandacht. Deze plant komt graag bij je thuis te hangen. De zaagcactus is wel een heel bijzondere cactus. De zaagcactus heeft haar naam te danken aan de opvallende gekartelde, zig-zagvormige bladeren en is een echte eyecatcher in jouw interieur. In de maanden oktober en november kunnen er in je zaagcactus prachtige, witte bloemen verschijnen die naar vanille ruiken. Helaas kun je niet lang genieten van de bloemen in de zaagcactus: ‘s avonds laat gaan ze open en nog geen 12 uur later, zijn ze alweer verlept.
Verzorging:
De zaagcactus kan - in tegenstelling tot de meeste cactussoorten - niet goed tegen felle zon en langdurige droogte. Je kunt de zaagcactus dan ook het beste op een plek in de halfschaduw zetten. In de zomer mag de zaagcactus zelfs naar buiten, zolang deze maar geen direct zonlicht ontvangt. Wanneer je knoppen in de zaagcactus ziet zitten, geef je deze 1 keer per week water. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is, dan is de kans groot dat de wortels gaan rotten.
9. Tradescantia
Makkelijk in de omgang, prachtig blad, een naam die een beetje zingt – met Tradescantia haal je een geheid succesnummer in huis. Vol en rijk, dat zijn de eerste woorden die je te binnen schieten als je oog in oog staat met een Tradescantia, ook bekend als vaderplant. De hangplant groeit gul en grillig, met zigzagstengels en lancetvormige bladeren waarin een vleugje rozerood of paars, maar ook zilver en goud kan zitten. Die bladeren voelen precies zo aan als ze eruit zien: sappig en verrassend zacht. De bloemen zijn paarsblauw, wit of roze, maar de schoonheid van deze woonplant zit toch vooral in het bonte blad dat kan kleuren van keurig groen tot psychedelisch paars, in één plant.
Verzorging:
Je kunt de Tradescantia het beste een keer per week water geven. De grond mag gerust tussen de gietbeurten wat opdrogen. Als de plant wat langer droog staat gaan de bladeren slap hangen, dit is het teken dat de plant echt nodig water moet krijgen.
10. Bananenplant
De bananenplant op ons dressoir kan ook bananen geven, ja eetbaar! Het duurt vaak wel meer dan 3 jaar voor de eerste bloemen aan de plant komen en deze zijn nodig voor de vruchten. De grote bladeren van de plant zijn dun en scheuren snel. Uit de wortelstokken groeien nieuwe uitlopers, die je kunt stekken. Waarom de bananen krom zijn? De zwaartekracht zorgt dat de vruchten naar beneden hangen. De vruchten willen echter liever naar boven groeien en doen daar hun uiterste best voor.
Verzorging:
Een bananenplant bestaat voor 80% uit water. Het zal je dus niet verbazen dat deze kamerplant veel water nodig heeft. De grond mag nooit uitdrogen. In de zomer verbruikt de bananenplant ongeveer 2x zoveel water als in de winter. Indien het in de zomer erg warm wordt zullen de grote bladeren veel vocht verdampen, het is dan noodzakelijk om dagelijks water te geven.
Kamerplanten kopen
Ben je geïnspireerd met mooi nieuw groen voor in huis? Voor jezelf of om kado te doen? Kom dan gerust eens langs bij ons in het tuincentrum. Hier hebben wij naast de bovenstaande knallers nog veel meer moois om van het huis een groene oase te maken. Mocht je advies willen, vraag het gerust aan onze ervaren medewerkers. Zij weten precies hoe je iedere plant het beste kunt verzorgen én in leven kunt houden. Je bent van harte welkom!