Vandaag geopend van 09:30 tot 17:00

Hulp nodig? Bel ons op 070-3971173

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een groene en klimaatbestendige omgeving

Help onze natuur beter omgaan met de gevolgen van klimaatverandering

Het klimaat in Nederland verandert. De gemiddelde temperatuur kruipt omhoog en de zeespiegel stijgt mee. Plus we krijgen vaker te maken met extremen zoals hoosbuien, langdurige droogte en hoge temperaturen. En de gevolgen kunnen nog vervelender worden...

Gelukkig kun je je omgeving een handje helpen om klimaatbestendig te worden. Wij geven je een aantal tips!

Teveel tegels geeft wateroverlast

Door verstedelijking ontstaat steeds meer bebouwing en neemt de hoeveelheid tegels (zoals straten, pleinen en tuinen) toe. Daardoor zakt het regenwater niet meer de bodem in maar stroomt het direct af naar de riolering en het watersysteem. Vooral bij hevige regenval kan dit leiden tot overlast en schade.

 

 

Help je omgeving klimaatbestendig te maken

Jammer genoeg kunnen we het klimaat niet terug veranderen, maar we kunnen wel zorgen dat onze omgeving beter bestand is tegen de gevolgen van klimaatverandering. Als we allen ons steentje bijdragen, maken we van de omgeving een betere ‘spons’ voor een plotseling teveel aan regenwater.

Niet alleen beperken we het wateroverlast, we maken onze omgeving ook mooier! Want klimaatbestendige tuinen zijn groen, geven verkoeling, vergroten de biodiversiteit en zijn goed voor onze gezondheid.

 

< Een leuk voorbeeld is stadstuin Emma's Hof, te vinden in de Haagse Regentessekwartier

Dit kan je zelf doen om je omgeving klimaatbestendig te maken ↓

Plaatsen van een regenton

Regenwater is op verschillende manieren op te vangen, maar nog mooier is het als je het water kan hergebruiken. Een regenton is een perfecte oplossing hiervoor! Het draagt bij aan vermindering van water dat naar het riool stroomt, want een groot deel komt in de ton terecht. Bovendien benut je het water optimaal. Je gebruikt het opgevangen regenwater om planten water te geven en hierdoor bespaar je ook weer op drinkwater.

Een regenton aansluiten is een prima taakje om zelf te doen. Je kunt kiezen uit verschillende maten, zo is voor iedere tuin een geschikte regenton te vinden.

 

 

Tegels eruit, planten erin

Elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen helpt. Het water kan weer in de bodem zakken en de temperatuur in de stad wordt getemperd. Insecten, amfibieën, vogels en kleine dieren vinden weer een leefgebied en van al dat groen voelen wij mensen ons prettiger en gezonder.

Er is een speciale organisatie genaamd ‘Operatie Steenbreek’ die op meerdere plekken in Nederland actief is. Zij zetten zich in zodat bewoners stenen kunnen inleveren en omruilen voor gratis planten. Bezoek deze site voor de Haagse deelnemers.

 

 

Groene daken

Een waardevolle maatregel is het groendak. Door beplanting op het dak te plaatsen, vang je regenwater op en vermindert de hittestress. Wist je dat een gewoon groen (sedum) dak 20 liter per vierkante meter opneemt? Het regenwater wordt gebruikt door de planten en stroomt langzamer af naar de riolering.

Het maakt niet uit wat voor dak je hebt: een plat dak, een schuin dak, een schuur of huis. Van bijna elk dak kun je een groen dak maken. Kijk alleen uit bij oude daken of er nog voldoende draagkracht is.

Help Delfland klimaatbestendiger te worden en ontvang subsidie!

Het kost nu eenmaal geld om klimaatbestendige maatregelen te nemen. Gelukkig helpt Hoogheemraadschap Delfland je graag op weg met een subsidie tot 25% van de kosten!

Heb je een goed idee om tuin, buurt, school of bedrijfsterrein klimaatbestendiger te maken? En wil je weten of dit project in aanmerking komt voor deze subsidieregeling? Ga dan naar:

www.klimaatkrachtig.nl/subsidie

 

Twijfel je wat de beste oplossing voor jouw tuin is? Of ben je benieuwd naar andere mogelijkheden voor klimaatbestendige projecten? Je bent altijd van harte welkom in ons tuincentrum in Den Haag. Onze collega's helpen je graag met nuttig advies en het vinden van een geschikte oplossing. En denk eraan... hoe klein dan ook, elke aanpassing is al een verbetering voor onze natuur!