Vandaag geopend van 09:30 tot 18:00

Hulp nodig? Bel ons op 070-3971173

Kersttafel dekken stap voor stap

Ben je klaar voor de mooiste tijd van het jaar? Dat zijn natuurlijk de kerstdagen! De donkere winterdagen, waarbij het binnen extra warm en gezellig is. Het huis is van binnen en buiten feestelijk versierd met lichtjes, een prachtige kerstboom en gezellige hoekjes. Sfeervolle kaarsen, de geur van dennengroen, een knapperende open haard én natuurlijk het leukste gezelschap!
 

Kersttafel: het hoogtepunt van de kerstdagen

Naast de gezellig aangeklede woonkamer en de tuin versierd met kerstverlichting, gaan de kerstdagen natuurlijk om samenzijn met je favoriete mensen en samen heerlijk uitgebreid eten! Het menu kan van alles zijn, maar één ding is zeker: de kersttafel is een plaatje! Wij helpen je graag met leuke ideeën om een kersttafel te dekken, waar de gasten versteld van staan.

Stap voor stap je kersttafel dekken

1. Het aantal plekken

Het voorbereiden van de kersttafel begint natuurlijk met het aantal gasten en deze een plekje te geven aan de tafel. Plaats de stoelen op de juiste plekken en zorg dat iedereen een plekje heeft.

Heb je er ooit aan gedacht om de stoelen te versieren? Je kunt bijvoorbeeld een lint in de kleur van de decoratie om de achterleuningen strikken en hier achterop een kleine kerstdecoratie bevestigen. Een kleine moeite, maar met een groots effect!
 

2. Tafelkleed of tafellopers

Als je een tafelkleed of tafellopers wilt plaatsen, dan is dit het juiste moment. Vaak adviseren wij om hiervoor een neutrale kleur te gebruiken of in ieder geval een effen kleur. Hierdoor kun je de borden er mooi uit laten springen. Denk bijvoorbeeld aan warm gekleurde borden op een lichte ondergrond, of juist een diepe warme kleur met lichte borden. Let op dat de stof over de tafel niet te lang is. Je wilt niet riskeren dat als er iemand gaat zitten, dat dan alles van de tafel af getrokken wordt!
 

3. Het aardewerk: de borden!

Trek het mooiste servies uit de kast of kijk voor een mooi nieuw servies (wat je na de feestdagen ook nog kunt gebruiken). Plaats deze bij de stoelen, zodat je goed kunt zien hoeveel ruimte er overblijft op tafel. Het is mooi als je voldoende servies hebt om bij iedereen hetzelfde neer te zetten. Meerdere borden op elkaar geeft een mooi effect, zeker als hier een kleurverschil in zit! Zo kun je het diner mooi per gang serveren en werk je steeds een laag borden weg. Let op, de borden voor het hoofdgerecht komen onderaan en niet de borden voor het dessert. Deze serveer je los aan het einde van het diner. 

4. Het bestek en de glazen

Nu is het bestek aan de beurt en dit plaats je van buiten naar binnen. Tijdens de eerste gang begin je dus met het kleinste bestek aan de buitenzijde en zo werk je per gang naar binnen toe. Net als de dessertborden, plaats je het bestek voor het dessert pas na het diner. Deze hoef je dus nog niet neer te leggen. Qua glaswerk kun je denken aan wijnglazen en waterglazen.
 

5. Servetten en naambordjes

Online kun je verschillende filmpjes vinden met de mooiste creaties om de servetten te vouwen. Zorg dus dat je dit een paar dagen van tevoren al onder de knie hebt (of geef dit klusje aan de kinderen). Maak een mooie creatie bij ieder bord. Denk ook aan leuke naambordjes. Je kunt veel inspiratie vinden op een platform als Pinterest. Een leuk dennentakje met een naambordje aan elkaar geknoopt met een touwtje of lintje is bijvoorbeeld erg simpel en snel gepiept.
 

6. Decoratie!

Één van de leukste onderdelen is het aankleden met decoratie. Nu de borden en glazen er staan heb je een goed beeld van de ruimte die er over is. Je kunt denken aan een mooi kerststuk in het midden, maar je kunt ook met een tafelklem aan de gang en de stang die boven tafel hangt mooi versieren met kerstgroen, lichtjes en accessoires. Je kunt ook kiezen voor een langwerpig kerststuk in de vorm van een opgemaakte guirlande die over het midden van de tafel loopt. Je kunt ook denken aan grote windlichten met wat kerstdecoratie erin en mooie kaarsen. Of wat dacht je van mooie bloemen of kandelaars in verschillende hoogtes? Er zijn zat ideeën!
 

7. Details

Hier en daar een klein waxinelichtje in een leuke waxinehouder op tafel en de sfeer is gezet! Het is natuurlijk extra leuk om de aankleding van de kersttafel in dezelfde stijl te houden als de kerstboom, zodat het perfect in de woning past! Test de kaars verlichting wel even van tevoren, zodat je kunt inschatten of er voldoende licht aan tafel is of dat je wat extra moet bijzetten met een dimmer. Als je wat kleine sterretjes of glitters over tafel strooit maak je het helemaal af!

Nu is er nog maar één ding te doen... Een fijn diner op tafel zetten! Ook al lukt dit niet, dan is aan de sfeer op tafel in ieder geval niets aan te merken! Trouwens, als jouw kerstboom nog niet compleet is, ben je natuurlijk altijd van harte welkom om inspiratie op te doen in onze kerstshow! Wij hebben een uitgebreide selectie aan kerstbomen, kerstverlichting en kerst decoratie om laaiend enthousiast van te worden. Aan keuze geen gebrek, dus kom gerust eens gezellig langs!