• Tuincentrum Ockenburgh

    Tuincentrum Ockenburgh

    Met hebberig makende lijstjes...

  • Tuincentrum Ockenburgh

    Tuincentrum Ockenburgh

    Creatieve DIY projecten...

  • Tuincentrum Ockenburgh

    Tuincentrum Ockenburgh

    En handige tips (ook als je geen groene vingers hebt)

Vandaag geopend van 09:30 tot 20:00

Hulp nodig? Bel ons op 070-3971173

Top 10: Makkelijke kamerplanten

ook zonder groene vingers...

Niet iedereen heeft groene vingers, maar dat betekent niet dat u gedoemd bent tot plastic bloemen en planten. Ook voor u zijn er groene vrienden verkrijgbaar bij Tuincentrum Ockenburg, waar u zonder teveel moeite erg lang plezier aan kunt beleven! Speciaal voor u zochten wij een mooie en gevarieerde top 10 bij elkaar om u wat inspiratie te geven. Uiteraard is dit lijstje ook super handig te gebruiken bij de zoektocht naar een kado voor bijvoorbeeld een student die liever in de boeken duikt dan in de plantjes of een jong gezin in een nieuwe woning die het veel te druk heeft met elkaar.

Ook zonder groene vingers...

Met omze top 10 van makkelijke kamerplanten maakt u het uzelf (of een ander als u er één kado gaat geven) niet te moeilijk. Het onderhoud is minimaal en de kamerplanten zijn van zichzelf erg sterk. Deze 1o kanjers kunnen wel tegen een stootje… ook als u zee en week overslaat met water geven. Laten we eerlijk zijn, dit kan de beste gebeuren!

1. Yucca elephantipes

Hoe verzorg ik de Yucca?

Deze krachtpatser heeft zijn roots liggen in Midden-Amerika en is ook wel bekend als de Palmlelie. Hij houdt van een zonnige standplaats en vraagt weinig vocht. Wacht tot de bovenste laag aarde goed droog is, voordat u hem weer een plans water geeft. In de winter betekent dit zomaar dat hij 2-3 weken zonder water zit en in de zomer zal hij wat vaker water willen. Houdt de grond dus in de gaten en u zit goed! Wist u trouwens dat de Yucca een giftige plant is? Let dus goed op bij kinderen en huisdieren!

Een bonus bij de Graslelie...

Nog zo’n handige hulp voor in huis is de Graslelie. Bij NASA kwam deze namelijk uit de bus als een perfecte luchtzuiveraar! Hij verwijdert 95% van diverse schadelijke stoffen uit de lucht. Zo heb je twee vliegen in één klap! Zijn voorkeur gaat uit naar een plek in het licht, maar zet je hem in de schaduw, dan doet hij daar ook niet moeilijk over. Geef hem tweemaal per week water en wil je hem echt verwennen? Dan scoor je bonuspunten met een sproeibeurt met een plantenspuit!

2. Graslelie - Chlorophytum cosmosum

3. Monstera deliciosa - Philodendron

De Monstera verzorgen

De Monstera komt oorspronkelijk uit het regenwoud van Zuid-Amerika, maar gelukkig gedijt hij ook prima in de woonkamers van Nederland. Deze gatenplant heeft een behoorlijke comeback gemaakt en is in de meest hippe interieurs terug te vinden. Deze beauty staat graag niet in direct zonlicht en mag wat water als de grond drog aanvoelt. Zie je opeens een verkleurd blad? Dan kun je deze gewoon wegknippen!

Hallo Hedera!

De Hedera is een bekende klim- en hangplant en kom je ook buitenshuis vaak tegen. Als kamerplant is hij ook prachtig én ook nog gemakkelijk in het onderhoud! Als je hem in de schaduw zet en de grond licht vochtig houdt, dan heb je jarenlang plezier van deze snelle groeier!

4. Klimop – Hedera

5. Mozaïekplant – Fittonia

Val op met een Mozaiëkplant

De Mozaïekplant is te herkennen aan zijn felle kleuren en ingewikkelde bladpatroon. Deze opvallende verschijning is een echte eyecatcher en vraagt u niet teveel op het gebied van verzorging. Wist u dat ook deze groene schone zich mag voegen in het NASA rijtje van luchtzuiverende planten? Een win-win situatie dus!

De Dracaena kanjer...

Met zijn Afrikaanse roots zou u misschien niet verwachten dat deze kanjer het liefst op een plek in de schaduw staat! Nog zo’n onverwachte bijkomstigheid is de hoeveelheid water die de Dracaena nodig heeft. Als de grond droog is mag hij weer een nieuwe dosis, wat in de winter wel kan betekenen dat u hem pas iedere 3 tot 4  weken water hoeft te geven. In de zomer zal dit eerder richting de 1-2 weken zijn, maar het is in ieder geval minimaal.

6. Drakenbloedboom - Dracaena Fragrans

7. Kentiapalm - Howea Forsteriana

De tropische Kentiapalm!

Deze verre vriend komt van oorsprong van een eiland ten oosten van Australië en is één van de sterkere palmen! Ideaal dus in onderhoud! Hij is gek op een vochtige grond, maar staat niet graag met de voeten in het water. Let er dus op dat eventueel overtollig water weg kan lopen! Je kunt er ook voor kiezen om vaker iets minder water te geven, ten opzichte van eens per twee weken een volle plons. Hij vind een sproei sessie overigens heerlijk!

Hoe verzorg ik Kruiskruid?

Kruiskruid of Senecio Himalaya moet je pas water geven als de pot droog aanvoelt. Af en toe besproeien met lauwe nevel is goed om het stof van de blaadjes te krijgen. Kruiskruid staat niet graag in fel zonlicht maar heeft wel licht en warmte nodig.

8. Kruiskruid – Senecio

9. Pannenkoekplant - Pilea Peperomiodes

De hippe Pannenkoekplant verzorgen

Dit hippe plantje is terug van weggeweest, want in de jaren ’70 was hij net zo populair als nu! Hij vindt zijn oorsprong in China en is gemakkelijk te stekken (mocht je opeens groene vingers kweken). Geef hem iedere week een klein beetje water en zet hem op een zonnige standplaats om er extra lang van te genieten!

De krachtpatser Sansevieria

Deze vrolijke en sterke plant overleeft zelfs de grootste verwaarlozing. Als je dus ver van groene vingers hebt, dan kun je het met deze Vrouwentong goed proberen. Hij heeft weinig water nodig en gaat zelfs eerder dood door teveel water dan door te weinig… Bij twijfel dus niet doen! Hij kan dichtbij het raam, wat verderaf is ook geen probleem. Sproeien mag, maar hoeft niet. Easy peasy!

10. Vrouwentong – Sansevieria