Vandaag geopend van 09:30 tot 18:00

Hulp nodig? Bel ons op 070-3971173

10 tips voor de beste hamburgers!

Met deze kleine tips verander je jouw hamburgers van ‘lekker’ naar ‘legendarisch’! Pas op… Straks sta je namelijk iedere week hamburgers te grillen, dus volg de tips op eigen risico.

1. Start met het juiste vlees

Het klinkt logisch en dat is het ook! Sappige burgers krijg je alleen als je gemalen vlees gebruikt met minimaal 18% vet. Mager vlees zorgt ervoor dat je hamburgers taai en droog worden.Dat is toch zonde! Hoe recenter het vlees is gemalen, des te meer smaak aan je hamburger. Heb je dus de keuze tussen gemalen vlees of vlees laten maken bij de slager, dan zouden wij de tweede optie aanraden.

2. Niet teveel kneden

Hoe langer het vlees gekneden wordt, hoe steviger je burger wordt. Pluk het gehakt in kleinere stukken in een grote kom, voeg zout en andere kruiden toe en meng het losjes met je vingers gespreidt.

3. Gebruik natte handen

Bij het verdelen van het vlees en het in vorm brengen van de hamburgers is het aan te raden om dit met natte handen te doen. Dit voorkomt plakkerige handen en zorgt ervoor dat het vlees beter bij elkaar blijft.

4. Het deukje

Maak de burgers met een deukje in het midden. Als het vlees verdeeld is kun je de hamburgers vormen van 1 cm dik aan de uiteinden en iets dunner in het midden. Burgers krimpen namelijk, dus van dit deukje is straks niets meer zichtbaar. Doe je dit niet, dan krijg je een hamburger met een heuveltje in het midden.

5. Koel de burgers

Houd de hamburgers koel totdat ze de grill opgaan. De meeste soorten vlees horen op kamertemperatuur te zijn als ze gegrild worden. Hamburgers juist niet! Als ze koud de grill opgaan, dan blijven ze intact én meer juicy! Het vet met zijn smaak blijft zo beter in het vlees zitten en zo voorkom je droge hamburgers.

6. Houd je grill schoon

Etensresten, een niet ingevette grill en een lage temperatuur zorgen ervoor dat je vlees blijft plakken. Werk dus met een schone en ingevette grill en zorg dat de barbecue goed heet is. Schroei ze lekker snel dicht voor een heerlijk resultaat.

7. De temperatuur van de barbecue

Houd de temperatuur van de barbecue hoog en constant. Een foefje om te weten of je barbecue op temperatuur is, is door je hand 3 centimeter boven de grill te houden. Als je dit niet langer dan 2 of 3 seconden volhoudt, dan is hij over het algemeen goed op temperatuur. Bij het gebruik van kolen hebben de kolen een aslaag bij de juiste temperatuur. Tot die tijd kun je het deksel van de barbecue eraf laten. Bij een gas barbecue mag het deksel dicht tijdens het grillen.

8. Slechts éénmaal omdraaien

Door de burgers vaak om te draaien zal het vlees uitdrogen en taai worden. Bij het te snel draaien blijven de burgers plakken. Draai ze slechts éénmaal om! Wil je rauw vlees, dan is twee minuten per kant genoeg. Medium tot half rauw krijg je door de burgers per zijde drie minuten te grillen. Bij vier minuten per kant grillen krijg je een medium hamburger en voor doorbakken kun je het beste vijf minuten per zijde aanhouden.

9. Druk ze vooral niet plat!

De fout die de meesten maken is het platdrukken van de burgers met een spatel. Het vocht loopt eruit, samen met de smaak en luchtigheid. Hoe harder de druk, hoe taaier en droger de burger…

10. Laat hamburgers rusten

Oké, niet te lang natuurlijk, maar door het vlees even te laten rusten kookt het vlees nog even door zodat het extra juicy wordt. Met 10 minuten kun je heerlijk aanvallen!

Dan rest ons nog één laatste advies: Eet smakelijk!