Vandaag geopend van 09:30 tot 18:00

Hulp nodig? Bel ons op 070-3971173

Grasmat verzorgen met het 7 stappenplan van ECOstyle

Lig jij ook 's nachts wakker van kale plekken in het gazon? Steken grote plekken met mos de kop op en heb je geen idee wat je hiermee aan moet? Geen paniek! Wij zijn hier om jou te helpen en dat doen wij met het 7 stappenplan van de experts van ECOstyle! Een mooi gazon was nog nooit zo eenvoudig, dus aan de slag!

Wist je dat alle producten van ECOstyle zijn milieuvriendelijk en ecologisch verantwoord zijn? Zo werk je automatisch mee aan een beter milieu!

Gras en het gazon onderhouden in 7 stappen

Stap 1: Verticuteren

Wanneer: maart-april-mei-juni

Verticuteren is het verwijderen van mos en/of vilt. Als je mos in jouw gazon hebt, dan herken je dit aan de viltachtige laag in het gazon. Je kunt dit verwijderen met een verticuteerhark of een verticuteermachine. Eventueel kan het verticuteren ook gedaan worden na het maaien van het gazon.

Is er in jouw gazon geen spoor van mos te bekennen? Of heb je geen last van vervilting? Dan kun je deze stap overslaan en direct beginnen met stap 3.

Voordelen van verticuteren

  • Het verwijderen van mos of de viltlaag
  • De bodem krijgt hierdoor ook meer zuurstof. Zuurstof is erg belangrijk voor een rijk en een snel herstel van uw gazon! 

Stap 2: Doorzaaien

Wanneer: maart-april-mei-juni

Met doorzaaien herstel je het gazon. Kale plekken na het verticuteren kunt je doorzaaien met graszaad. Wij hebben veel verschillende soorten graszaad beschikbaar. Ook bijvoorbeeld soorten met een snelle kieming, zelfs bij een lage bodemtemperatuur.

Let bij het doorzaaien op:

  • Vochtige grond
    Wil je het juiste resultaat bereiken? Houd dan de grond goed vochtig, hierdoor ontkiemt het graszaad mooi. Denk er hierbij aan dat graszaad het beste ontkiemt bij een gemiddelde bodemtemperatuur boven de 10 graden. Is er dus sprake geweest van een lange winter en/of koud voorjaar? Dan zal de bodemtemperatuur niet zo snel stijgen. Ontkieming van het graszaad vraagt dan ook meer tijd.
     
  • Een nieuwe grasmat
    Ga je een heel nieuw gazon inzaaien? Gebruik dan hiervoor graszaad wat speciaal hiervoor geschikt is. Denk vervolgens aan een meststof. Een meststof geeft de juiste voeding mee en zorgt voor een goede ontkieming en optimale wortelvorming.
     
  • Herstellen van het gazon
    Ook in het najaar kun je het gazon nog herstellen. De gemiddelde bodemtemperatuur in deze periode ligt nog vrij hoog en er is ook voldoende vocht aanwezig. Dit geldt ook voor het aanleggen van een nieuw gazon. De ideale periode voor het aanleggen van een gazon, bij normale weersomstandigheden, zijn dan ook de maanden augustus, september en oktober.
     
  • Speciale graszaden
    Wist je dat wij speciale graszaden hebben? Sommige soorten zijn geschikt voor een compleet nieuwe grasmat, andere hebben een speciaal geselecteerd mengsel voor een snelle kieming en bij andere soorten ligt de focus op een goede wortelontwikkeling.

Stap 3: Bekalken

Wanneer: maart-april-mei-juni

Bekalken is het uitstrooien van kalk op je grasmat. De juiste zuurgraad van de bodem is erg belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van het gazon. Is de bodem te zuur dan wordt de groei van gras belemmerd. Ideale waarden voor het gras liggen tussen 5,5 – 7,0. Dit zou je kunnen meten met een bodemmeter (beschikbaar in het tuincentrum).

Door regelmatig kalk te strooien hou je de zuurgraad van de bodem op peil. Dit is belangrijk om de juiste omstandigheden voor een gezond gazon te creëren. 

Stap 4: Bemesten

Wanneer: maart-april-mei-juni

Tijdens deze stap ga je het gazon bemesten. Regelmatig bemesten is van groot belang om het gras goed en voldoende te laten groeien. Hierbij kun je erop letten dat je de keuze maakt voor een organische meststof. Dit bestaat volledig uit natuurlijke materialen, waardoor er geen risico is op verbranding.

De voordelen van bemesten

  • Het bodemleven krijgt een boost
  • De bodemstructuur verbetert
  • De groei van de wortels wordt gestimuleerd
  • De weerstand van de grasmat gaat omhoog

Het resultaat is een sterk en diepgroen gazon, waar je dagelijks plezier aan beleeft.

Stap 5: Maaien

Wanneer: juli-augustus-september

Het maaien van het gazon moet regelmatig gebeuren. Voor het beste resultaat maai je met beleid en laat je het maai afval liggen. Om aan stap 5 te voldoen hoef je alleen regelmatig het gras te maaien.

Instellen grasmaaier

Stel hierbij de grasmaaier op de juiste hoogte in. Een siergazon heeft een normale maaihoogte van 3 cm. Voor een speelgazon wordt een maaihoogte van 4 cm geadviseerd. Bij een temperatuur hoger dan 25 °C, is het verstandig om de maaihoogte op 6 cm in te stellen, zodat het gras minder snel verbrandt door de warme zon. Bij tropische temperaturen (boven de 30 °C) kun je beter het gras helemaal met rust laten.

Tip:
Houd er rekening mee dat scherpe messen voor een beter resultaat zorgen. Laat in het najaar dus de grasmaaier controleren door een specialist!

Stap 6: Bemesten

Wanneer: juli-augustus-september

Stap 6 betekent dat je een tweede keer gaat bemesten. Dit zal plaatsvinden rond de zomerperiode, in de maanden juli tot en met september. Het gazon krijgt zo voldoende voeding mee voor de herfst en winter.

Met deze bemesting geef je voor zo’n vier maanden aan voeding mee. Deze tweede bemesting zorgt er voor dat de kwaliteit van het gazon niet terugloopt. Ook mos krijgt zo geen kans en hier heeft u in het voorjaar dan weer plezier van.

De samenstelling van mest

In gazonmest en in andere soorten plantenmest zitten altijd drie basisstoffen:

  • stikstof (N)
  • fosfor (P)
  • kalium (K)

Elke plant heeft minstens deze drie voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien. Wanneer je in de winkel een gazonmest gaat kopen, zul je altijd de term NPK tegenkomen met een daarbij behorend cijfer. Bijvoorbeeld NPK 9-4-7. Hiermee bedoelt men dat de meststof bestaat uit 9% stikstof, 4% fosfor en 7% kalium. De verhoudingen tussen deze stoffen zijn per gazonmest verschillend. 

Bij speciale najaarsmest (8-4-15) zie je vooral een hoge concentratie kalium om het gras extra goed te beschermen tegen vorst in de winter.
• Stikstof (N): is vooral nodig voor de bovengrondse delen, vorming van bladgroen en vorming van eiwitten.
• Fosfor (P): is nodig voor een sterke wortelgroei.
• Kalium (K): kalium is nodig voor de ontwikkeling van de celwanden van het gras, de aanmaak van suikers en voor de stevigheid van het gras.

Stap 7: Afstrooien

Wanneer: oktober-november

De laatste stap van het 7-Stappenplan is het afstrooien. Strooi Cocopeat (gecomposteerde kokosvezels) over het gazon. De rulle & luchtige kokosvezels verbeteren de structuur van de bodem, hierdoor kunnen de wortels van het gazon zich beter ontwikkelen. Ook mos krijgt geen kans, want zij groeit zeer slecht op Cocopeat, door de unieke structuur.

In het najaar wordt het tijd om uw gazon en tuin klaar te maken voor de winter. De laatste maaibeurt van het gazon kan plaatsvinden en verwijdert eventueel blad uit de tuin. Daarna kun je het gazon afstrooien met Cocopeat Gazon. Deze laatste stap voer je uit in de maanden oktober en november, eventueel nog in december (zolang het niet vriest); daarna wordt het te koud..

Voordelen Cocopeat:

  • Cocopeat verbetert de structuur van de grond, zodat graswortels beter groeien.
  • Afstrooien met Cocopeat verhoogt vorstbestendigheid & mosvorming krijgt geen kans.
  • Bij aanleg van een gazon zorgt Cocopeat Gazon voor een juiste start.
  • Het is 100% natuurlijk.

Jaarkalender

Gazon verzorging en -gereedschap aanschaffen

Uiteraard hebben ook wij diverse verzorgingsproducten en gereedschappen voor de grasmat voor jou beschikbaar! Kom hiervoor gerust een keer naar de winkel of Orienteer je in de webshop! Bij vragen kun je altijd onze ervaren medewerkers om advies vragen. Zij helpen je graag en voorzien je van het beste advies.

In ons assortiment zijn diverse producten beschikbaar van de merken Pokon en ECOstyle.